maandag 6 september 2021

Van afvalstoel naar rolstoelwasstraat

“Deze stoel laat de tijdsgeest zien,” zegt Kees Dekkers, oud-student van het Hout- en Meubileringscollege. Hij doneerde koningin Máxima zijn No Waste Chair tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar op 3 september in Houten.

Ondernemerschap, duurzaamheid en innovatiekracht waren de drie onderwerpen waar mbo-studenten en mbo-docenten gloedvol over vertelden tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar. Koningin Máxima, die het mbo-jaar op 3 september opende bij Yuverta in Houten, kreeg een No Waste Chair cadeau van Kees Dekkers, oud-student van het Hout- en Meubileringscollege.

No Waste Chair
Kees Dekker studeerde deze zomer af aan het Hout- en Meubileringscollege als ontwerpend meubelmaker met de No Waste Chair. Deze stoel is gemaakt van plastic en biedt ruimte aan afvalresten. Zoals de gebruikte mondkapjes en coronatesten uit een coronateststraat, of het zwerfafval uit het Vondelpark in Amsterdam. Kees wil deze stoelen zelf gaan produceren en in de markt zetten. “Ik wil graag een stoel aan koningin Máxima doneren zodat ze deze op een mooie plaats neer kan zetten. Zo’n stoel laat zien wat er in onze samenleving leeft.”

Guus Kanters vertelde de koningin en alle andere aanwezigen over zijn droom. Hij wilde als kleine jongen een hoveniersbedrijf starten en heeft dit ook gedaan na zijn studie tuin- en landschapsinrichting bij Yuverta. De Europees kampioen hovenier houdt zielsveel van zijn vak. “Op het moment dat ik mijzelf hovenier mocht noemen en mijn diploma kreeg, was ik supertrots. Dit is wat ik altijd heb gewild.”

Rolstoelwasstraat
Studente Verpleegkunde Kelis Duchain van Koning Willem I College mocht de rolstoelwasstraat presenteren. Deze uitvinding ontstond door een samenwerking van studenten Verpleegkunde, Elektrotechniek en Installatietechniek. Zij bedachten een passende oplossing voor een vraag die zorginstellingen hadden: hoe maak je een rolstoel schoon? “Het mooie van zo’n interdisciplinair team is dat we elkaar kunnen aanvullen. De student Elektrotechniek en Installatietechniek hadden niet aan de hygiënevoorschriften gedacht. Ik had niet kunnen bedenken hoe je zo’n wasstraat ontwerpt.”

Kijk hier de Nationale Opening van het mbo-jaar terug. Of kijk hier naar de samenvatting van het ANP. Hier vind je de foto's terug van de Nationale Opening mbo-jaar.


Van afvalstoel naar rolstoelwasstraat