donderdag 9 juli 2020

Van crisis naar kans: uit de huiskamer naar coronateststraat

Ze zei meteen ‘ja’ toen gevraagd werd of ze misschien wilde meehelpen met het afnemen van coronatests bij de GGD. Thuis zitten is niets voor Lotte Liefting (19 jaar). Als doktersassistent in opleiding kon ze geen stage meer lopen in het ziekenhuis, maar nu voelt ze zich tóch heel nuttig in de drive-through coronateststraat in Dordrecht.

Leestijd: 3 minuten

Lotte is een van de acht mbo-studenten van ROC Da Vinci College die sinds juni meehelpen bij het afnemen van tests in een speciaal daartoe omgebouwde brandweerkazerne. Ze moest in korte tijd worden ingewerkt. “Dat was best wel even spannend in het begin,” herinnert Lotte zich nog. “Gelukkig was ik er al een keer geweest om te zien hoe dat testen gaat. Mijn moeder werkt ook in de zorg en ik ging mee toen zij zich heeft laten testen. Dat hielp.”

Swapje
“Er komen hier zo’n honderd mensen per dag door mijn teststraat. We zijn met z’n tweeën. Afwisselend houdt de een de administratie bij en neemt de ander met een wattenstaafje een swapje in keel en neus. Helemaal achterin, daar zitten de slijmvliezen, die moeten we hebben. Dat is geen fijn gevoel voor mensen. Dus je moet ze een beetje geruststellen en aardig voor ze zijn.”

Zelf doen
“Het is een uitdaging, daar houd ik van. Het leukste vind ik dat je écht met mensen aan het werk bent. Iedereen komt langs. Van jong tot oud. Ik denk dat ik straks bij een huisartsenpraktijk aan de slag wil. Daar mag je ook veel zelf doen. Of misschien leer ik door tot praktijkondersteuner, operatieassistent, of ga ik verder met algemene verpleegkunde. Keuze genoeg. Maar voorlopig ben ik hier op mijn plek.”

Wil jij, net als Lotte, ook veel contact met patiënten? Kies dan voor een opleiding tot doktersassistent.

Van crisis naar kans: uit de huiskamer naar coronateststraat