donderdag 16 juli 2020

#hendrikovergrenzen: “Een leeg bord geeft mij voldoening”

“Liever kokkerellen in een ziekenhuis dan in een restaurant”, zegt Bram Mommers (25). Bram werkt en leert als zelfstandig werkend kok in het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg en kan dankzij de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) zijn passie voor rugby combineren.
 

Leestijd: 4 minuten
 
Op de zakjes waar het bestek in zit kunnen patiënten in het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis (ETZ) een boodschap schrijven voor de keuken. Heel soms zit er een klacht tussen dat het eten te koud was, maar het overgrote deel van de reacties is positief. “Vaak krijgen we terug dat het eten goed bereid was en dat de patiënt lekker heeft gegeten”, zegt Bram Mommers.
 
Hij zit in zijn laatste jaar van de bbl-opleiding Zelfstandig werkend kok op niveau 3. Dat betekent dat Bram een heel jaar lang vier dagen per week in de keuken staat bij ETZ en één dag in de week les krijgt op De Rooi Pannen. Bram wilde namelijk liever al werkend leren na zijn niveau 2-opleiding Ondernemend horecavakman.
 
The Dukes
Dat hij voor een ziekenhuis koos in plaats van een restaurant, heeft te maken met zijn grote hobby rugby. Bram speelt in de eerste van The Dukes in Den Bosch die uitkomen in de hoogste klasse binnen de competitie van Rugby Nederland. “Bij het ETZ heb ik fijne werktijden. Ik begin meestal om zes uur ’s ochtends en ben dan om half vier klaar. ’s Avonds kan ik gaan trainen.”
 
Leeg bord
Koken voor patiënten vindt Bram “best speciaal”. “Het ETZ is een ziekenhuis waar iedere maaltijd vers bereid wordt: van het ontbijt tot en met het diner en zelfs de tussendoortjes. De koks mogen meedenken over de gerechten, maar die voorstellen gaan eerst langs diëtisten en voedingsadministratie. Het eten dat we klaarmaken moet geschikt zijn voor alle patiënten. Soms krijg ik terug dat een ernstig zieke patiënt zijn bord heeft leeg gegeten. Dat geeft mij veel voldoening. Misschien zorgt een smakelijke maaltijd er ook een beetje voor dat iemand beter wordt.”

#hendrikovergrenzen: Landelijk Ambassadeur mbo Hendrik de Kok haalt inspirerende verhalen op van mensen met een mbo-achtergrond. Alle verhalen zijn te bekijken op het You-Tubekanaal Hendrik Over Grenzen.