woensdag 8 juli 2020

“Het verschil zit in jezelf”

Zijn studieloopbaanbegeleider op het mbo (slb’er) leerde Ertugrul Can zien wat hij later wilde bereiken. Nu is diezelfde slb’er zijn collega en laat Ertugrul jongeren zelf hún potentieel ontdekken.

Leestijd: 2 minuten

Al toen hij jong was, wist Ertugrul Can (28) dat hij later een baan wilde waar hij voldoening uit kon halen. Het onderwijs voelde als een logische keuze toen hij vanuit de hbo-opleiding Sportkunde kon afstuderen op zijn oude school: ROC Mondriaan. Hij heeft net zijn pedagogisch didactisch getuigschrift gehaald en werkt als docent Anatomie en studieloopbaanbegeleider op de opleiding Zorg en Welzijn.

Mogelijkheden
Ooit begon Ertugrul zelf op niveau 2 op de school waar hij nu lesgeeft. “Dat heeft als voordeel dat ik weet hoe ik deze studenten kan aanspreken op hun mogelijkheden. Veel niveau 2-studenten hebben weinig vertrouwen in zichzelf en hebben het gevoel dat er geen plek voor hen is in de maatschappij. Dat beeld klopt niet, maar zit wel tussen hun oren. Door samen met studenten te kijken naar wat ze willen bereiken en wat ze daarvoor nodig hebben, probeer ik ze daarbij te helpen.”

Voorbeeld
Zijn voorbeeld daarin was de studieloopbaanbeleider die Ertugrul zelf had en die nu een collega van hem is. “Hij straalde uit dat hij vertrouwen in mij had, net zoals mijn ouders. Mijn studieloopbaanbegeleider liet mij zien dat je iets kunt bereiken als je weet wat je wilt bereiken. Het verschil zit in jezelf. Dat probeer ik de studenten ook te laten zien door hen dat vertrouwen te geven en hen te stimuleren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen geluk, waardoor hun zelfvertrouwen groeit.”


Dirk Megens, Leraar van het Jaar mbo 2019, interviewde Ertugrul Can voor het YouTube-kanaal van Dit is mbo over werken in het mbo. Hij vraagt aan collega’s waarom zij kozen voor het mbo. Kijk hier naar de andere video's.