dinsdag 30 juni 2020

Applaus voor apothekersassistent Nynke Blokhorst!

Apothekersassistent Nynke Blokhorst (20 jaar) houdt wel van een uitdaging. Dus ook met de coronamaatregelen kun je veilig jouw medicatie bestellen bij deze winnares van de mbo-vakwedstrijd Skills Heroes.
 
Leestijd: 3 minuten
 
“Ik kan goed rustig blijven als het een chaos is”, vertelt apothekersassistent Nynke Blokhorst uit Nijverdal. “Dat wist ik al wel een beetje, maar ik heb het pas écht goed gemerkt tijdens de Skills Heroes-opdrachten.” Nynke deed mee aan de wedstrijden van maart 2020 in Leeuwarden. Daar won ze van zeven andere kandidaten met het uitmuntend uitvoeren van een aantal praktijkcasussen. Bijvoorbeeld het adviseren van een patiënt over het juiste geneesmiddel. “Het waren drie zware wedstrijddagen, maar het was superleuk. En ik heb zóveel geleerd!”
 
Inmiddels is Nynke afgestudeerd. Alle opdrachten zijn gedaan, de cijfers behaald en de theorielessen geleerd. Het is nog een week wachten op het officiële papiertje na een opleiding van drie jaar aan het Deltion College in Zwolle, maar ze heeft wél al een baan.
 
Vertel eens iets over wat je doet in die nieuwe baan.
“Als apothekersassistent help ik klanten aan recepten van een arts. Ik geef advies en voorlichting over het juiste gebruik ervan. De studie is best pittig. Veel stampwerk vanwege alle geneesmiddelen. Je maakt ook lange dagen, dus je moet het écht willen. Dat was in mijn geval ook zo. Na mijn havodiploma wist ik gelijk dat ik dit wilde doen. Ik wilde wél in de zorg werken, maar zónder het aanraken van mensen, zeg maar.”
 
“Ik heb eerst stage gelopen in mijn eigen woonomgeving. Dat was heel leuk, en soms ingewikkeld. Een belangrijk deel van apothekersassistent zijn is dat je de privacy van mensen goed in de gaten houdt. Dat kan ik goed. Als je in hetzelfde dorp woont, is dat wel lastiger. Nu werk ik in een apotheek in Raalte. Daar ben ik helemaal op mijn plek.”
 
Is je baan wat je ervan verwachtte?
“Ja, het bevalt me heel goed. Met mijn stage erbij ben ik nu dik een half jaar aan het werk. In die tijd is het werk wel een beetje veranderd door de coronacrisis. We hebben natuurlijk te maken met extra hygiënemaatregelen. Er hangt zo’n plastic scherm boven de kassa. Dat went gelukkig snel. De klanten komen ook weer vaker en nu de ziekenhuizen de gewone zorg weer opstarten krijgen we nu meer recepten door. Er zijn nu ook ander producten populair. Zo is er veel vraag naar mondkapjes.”
 
Ben je, net als Nynke, een precieze werker? Dan is een opleiding tot apothekersassistent misschien wat voor jou. Hier lees je er meer over.
 

Applaus voor apothekersassistent Nynke Blokhorst!