woensdag 17 juni 2020

Een lammetje ontleden tijdens de praktijkles

“Het is wel wennen om een mondkapje te dragen tijdens de les. Het hoort er nu bij hè”, constateren de studenten van ROC Midden Nederland die hun eerste praktijkles anatomie kregen. Vanaf 15 juni kunnen de mbo-scholen weer praktijklessen geven. Na drie maanden niet op school te zijn geweest, is zo’n nieuwe start best spannend. Zeker als minister Van Engelshoven meekijkt.
 
Leestijd: 3 minuten
 
In de aula zitten studenten van het eerste jaar van de opleiding Verzorgende IG twee aan twee aan een tafeltje. Daarop ligt een homp roze vlees, een operatieschaar en een pincet. Na de uitleg van docente Daphne van Lunzen via een videoscherm pakken alle studenten een mondkapje en handschoenen. Dan gaan ze aan de slag met het ontleden van het hart en de longen van een lammetje. Want dat is het stuk vlees dat op tafel ligt.
 
“Het hart en de long van een lam lijkt het meest op het menselijk lichaam”, legt Daphne uit. Samen met haar collega Helvina de Graaf bedacht ze dat de theorie uit anatomie, fysiologie en pathologie veel praktischer kon. “Als studenten zien en voelen hoe een hart werkt en de longen functioneren, dan vergeten ze het minder snel dan dat ze de theorie uit een boek moeten halen.”
 
Hartkamers
Met de operatieschaar knipt Sanne Majoor voorzichtig het hart open om samen met Celina Neeling de hartkamers en -kleppen te onderzoeken. Voorzichtig raken ze om de beurt de linkerhartkamer aan. “Dat voelt raar, mevrouw”, zegt Celina tegen Daphne. “Dat klopt. Je voelt de kransslagaders die het bloed aanvoeren richting het hart”, legt Daphne uit.
 
“Anatomie is best veel theorie. Door deze praktijkles zie ik hoe het lichaam echt in elkaar zit. Dit is heel anders dan een plaatje van een hart of longen uit een boek”, zegt Sanne. Ze merkt nauwelijks op dat ook Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, meekijkt met het practicum. Zo geconcentreerd is Sanne bezig. “Ik vind het gewoon interessant om te weten hoe het lichaam werkt.”
 
Mondkapje
De minister staat een paar tafels bij Sanne en Celina vandaan en draagt ook een mondkapje en plastic handschoenen: een vereiste voor deze praktijkles. Ze worstelde even met het omdoen van het mondkapje. Hetzelfde gold voor Celina. “Het is zo fijn om na drie maanden weer naar school te kunnen gaan en echte mensen te zien. Een mondkapje dragen maakt me daarom niks uit.”
 
Benieuwd hoe andere praktijklessen er in het mbo uitzagen? Kijk dan op #ditismbo op de Instagram van @ditismbo.
 
Vind je net als Sanne en Celina het menselijk lichaam ook interessant? Kijk dan eens bij deze opleidingen.

Foto: Michiel Ton

 

Een lammetje ontleden tijdens de praktijkles