donderdag 11 juni 2020

Spiegel van de realiteit

Sandy Stechweij is freelance make-up artist en grimeur. Maar bovenal is Sandy docente Uiterlijke Verzorging en studieloopbaan- en stagebegeleider bij ROC Mondriaan die haar passie voor het vak van schoonheidsspecialiste graag overbrengt.
 
Leestijd: 4 minuten
 
Per toeval rolde Sandy Stechweij het onderwijs in. Ze begon als secretaresse bij de voorloper van ROC Mondriaan en werkte daarnaast als freelance visagiste. Toen een docent visagie op de avondopleiding uitviel, nam Sandy de lessen over. Dat ging zo goed dat zij als instructeur ook de studenten van de opleiding Uiterlijke Verzorging begeleidde bij de praktijklessen. Later haalde Sandy haar Pedagogisch-Didactisch Getuigschrift en ging zij als docent aan de slag. Naast praktijklessen geeft ze anatomie, fysiologie en pathologie. “Deze vakken vind ik zelf heel interessant. Sommige studenten vinden ze pittig. Daarom maak ik deze theorievakken levendig door er praktijk doorheen te vlechten.”
 
Veiligheid
Veiligheid en vertrouwen bieden ziet Sandy als één van de belangrijkste aspecten van het vak van schoonheidsspecialiste. Hoe breng je studenten van zestien, zeventien jaar deze abstracte begrippen bij? Op zo’n moment komt haar freelance werkervaring uitstekend van pas. “Als schoonheidsspecialiste kom je in iemands privéruimte, want je bent bezig met zijn of haar uiterlijk. Een klant moet zich veilig kunnen voelen. Andersom geldt dat ook voor de schoonheidsspecialiste om het werk goed te kunnen doen. Ik deel mijn ervaringen en vertel bijvoorbeeld wat ik niet prettig vond in het contact met klanten en hoe ik dat oploste.”
 
Goede keuze
Uiterlijke verzorging is een populaire richting sinds make-up artist en YouTuber NikkieTutorials wereldberoemd is. Sandy ziet het als haar taak als docent en studieloopbaanbegeleider om de studenten die met deze dromen de opleiding van schoonheidsspecialiste zijn begonnen, een spiegel voor te houden. “Ik probeer hen de realiteit van het vak te laten zien. Daarbij probeer ik zo veel mogelijk aan te sluiten bij wat een student kan. Als schoonheidsspecialiste kun je van betekenis zijn voor anderen. Dat vind ik het mooie van dit vak en dat probeer ik mijn studenten te laten ervaren.”
 
Dirk Megens, Leraar van het Jaar mbo 2019, interviewde Sandy Stechweij voor het YouTube-kanaal van Dit is mbo over werken in het mbo. Hij vraagt aan collega’s waarom zij kozen voor het mbo. Kijk hier naar de andere video's.