donderdag 3 december 2020

Van crisis naar kans: Sebastiaan vond zijn stageplaats via LinkedIn

LinkedIn, hét digitale netwerk voor werkenden en bedrijven, zat nog niet in de favoriete social media van Sebastiaan van Gils (18). Nu wel. Eén post via dit medium leverde hem een supertoffe stageplaats op.

Leestijd: 3 minuten

Sebastiaan zit in het laatste jaar van de opleiding Technical Engineering op het Koning Willem I College. Na de zomervakantie begon hij met zoeken naar geschikte stagebedrijven voor zijn afstudeerstage, die eind november van start zou gaan. Sebastiaan had één specifieke wens: hij wilde bij een bedrijf aan de slag waar hij meer zou kunnen leren over 3D tekenen.

Geen zekerheid
Hij zocht eerst zelf, belde allerlei bedrijven op, maar ving steeds bot. “Ik zocht een stageplaats op een kantoor, maar door corona werkt bijna iedereen thuis. Ook konden bedrijven mij geen zekerheid bieden voor de stageperiode van zes maanden.”

Profiel aanmaken
Zijn stagebegeleider op school stelde voor om een profiel aan te maken op LinkedIn en een post te plaatsen met daarin zijn wensen. Het was meteen raak. “Twee bedrijven waren in mij geïnteresseerd en boden mij de mogelijkheid meer te leren over 3D tekenen. Precies wat ik zocht in een stage.”

65 keer gedeeld
“Ik zou zelf nooit aan LinkedIn gedacht hebben, want ik gebruikte het niet,” zegt Sebastiaan. “Mijn post is 65 keer gedeeld door andere mensen. Daardoor had ik een heel groot bereik.”
Hij loopt nu stage bij een technisch tekenbureau dat andere bedrijven ondersteunt bij research en development trajecten. “Dit bedrijf zat in een hele andere hoek dan waarin ik zocht. Zonder die post had ik dit stagebedrijf niet snel gevonden.”

Tips van een pro
Zoek je net als Sebastiaan een stageplek? Check de volgende tips om LinkedIn in te zetten:
  • Laat in je profiel zoveel mogelijk zien wat je kunt door het noemen van relevante werk- of stage-ervaring en vaardigheden. Zo hebben mensen een beeld van je.
  • Wees niet bescheiden. Geef aan waar je goed in bent. 
  • Benoem in je post wat je zoekt in een bedrijf en laat zien dat je erg gemotiveerd bent om aan een mooi project te werken.
  • Voeg een cv toe aan je profiel.
  • Vraag aan je stagebegeleider, je vrienden en bekenden om je post te delen voor een groter bereik.Van crisis naar kans: Sebastiaan vond zijn stageplaats via LinkedIn