maandag 23 november 2020

#Hendrikovergrenzen: ‘Met handen en voeten kom je er wel’

Arthur van Gils (20) ging met zes studiegenoten van de opleiding Mechatronica van ROC Tilburg naar Vietnam. Hendrik de Kok, Landelijk ambassadeur mbo, luisterde op gepaste afstand naar hun avonturen.


Leestijd: 3 min.

Arthur van Gils greep de kans om naar Vietnam te gaan met beide handen aan. In het derde jaar van zijn opleiding Mechatronica koos hij vol overtuiging voor het keuzedeel ‘buitenlands project’. “Ik kreeg de kans om naar Vietnam te gaan om een school op te knappen. Dat is een ervaring die geen enkele stage mij zou kunnen bieden. Om jezelf te redden in een land dat je niet kent en de mensen daar te helpen, was het avontuur dat ik graag wilde aangaan.”

Weer terug
Zes studiegenoten kozen hetzelfde keuzedeel en stapten ook in het vliegtuig richting Hanoi. Onder begeleiding van docent Teun Mallens, brachten de studenten de keuken en de eetzaal van de school weer op orde in de twee weken dat ze in Vietnam waren. Helaas gooide corona roet in het eten en moesten de studenten weer terug naar Nederland. Toch kijkt Arthur heel tevreden terug. “Dit smaakt naar meer. Ik heb zoveel mogen zien en meemaken, dat ik nog wel een keer naar het buitenland wil.”

Bouwmarkt
Los van de kennismaking met een andere cultuur, was het voor Arthur een introductie in een andere manier van werken. “Je kunt niet even naar de bouwmarkt om een onderdeel te halen. We moesten werken met de materialen die voorhanden waren. Dat maakt je creatief,” blikt hij terug.In Vietnam bleek hoe belangrijk goede communicatie is  heel. “Vietnamezen spreken geen Engels. Met gebaren, aanwijzen en geduld kom je er wel. Dat vond ik heel bijzonder.” 

#hendrikovergrenzen: Landelijk Ambassadeur mbo Hendrik de Kok haalt inspirerende verhalen op van mensen met een mbo-achtergrond. Alle verhalen zijn te bekijken op Hendriks YouTube-kanaal.