donderdag 4 juni 2020

Van crisis naar kans: op afstand styling- en verftechnieken leren

Net voor de ‘intelligente’ lockdown was Eva de Fijter (18) begonnen met haar stage bij kapsalon Hairstyling Blitzz in Utrecht. Dikke pech, zou je denken. Maar eigenaresse en praktijkbegeleider Miranda van Breukelen en Eva zien dat anders. “Deze coronacrisis geeft je de tijd om jezelf verder te ontwikkelen.”
 
Leestijd: 3 minuten

Slechts één dag had Eva meegelopen met Miranda in haar salon. Klanten verwelkomen, haren wassen en hen naar de kappersstoel begeleiden. Vegen, spullen klaarzetten voor het kleuren; allerlei zaken die langskomen tijdens de stage van een tweedejaarsstudent aan de kappersopleiding. En toen kondigde minister-president Rutte de lockdown aan waardoor kapperszaken voorlopig de deuren moesten sluiten. “Dat was zuur. Ik zat nét op een leuke plek met goede begeleiding”, zegt Eva.
 
Nieuwe dingen bedenken
Stilzitten is niks voor eigenaresse Miranda. Ze ging meteen aan de slag met organiseren. Niet alleen wat er moest gebeuren als haar zaak weer open zou gaan, maar ook hoe haar stagiaires aan het werk konden blijven. Naast Eva loopt ook een derdejaarsstudente stage in haar zaak. “Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid dat mijn stagiaires zich kunnen blijven ontwikkelen, ook al was de zaak dicht. Ik wil hen gemotiveerd houden en vind het belangrijk dat zij hun vak bijhouden. Stilstand is achteruitgang, dus dan moet je creatief zijn om nieuwe dingen te bedenken.”
 
En daarom bedacht Miranda opdrachten waardoor Eva thuis stapsgewijs verschillende styling- en verftechnieken kon oefenen. “Voor mijn opleiding heb ik een kappershoofd moeten aanschaffen met materiaal erbij. Zo kon ik bijvoorbeeld het wikkelen oefenen voor highlights. Via het maken van moodboards liet ik aan Miranda zien welke kniptechnieken er zijn. Het föhnen oefende ik op mijn moeder. Dat is fijn, want echt haar kun je veel beter in model brengen. Op een pop zie je de lijnen van het föhnen.”
 
Aan de slag
Eva maakte foto’s van haar werk voor feedback. “Ik zit bijna veertig jaar in het vak. Via een foto kan ik wel zien of de aanzet van een wikkel bijvoorbeeld goed is of dat er meer spanning op moet staan”, legt Miranda uit. Hairstyling Blitzz is weer open en Eva mag er binnenkort aan de slag. “Ik verheug me erop om klanten blij te maken met een mooi kapsel. Dat vind ik het leukste aan het kappersvak.”
 
Wil je net als Eva aan de slag als kapper? Check dan op Kiesmbo.nl voor een opleiding bij jou in de buurt.
 

Van crisis naar kans: op afstand styling- en verftechnieken leren