donderdag 28 mei 2020

Koken onder druk tijdens bezoek minister

Een praktijkexamen koken én tegelijkertijd de minister van Onderwijs te woord staan. Kaylee van Heeringen en Melissa van der Mee kregen het voor elkaar. En: ze slaagden ook nog eens voor het examen.

Leestijd: 4 minuten

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, bezocht op 19 mei 2020 mboRijnland. Ze wilde met docenten en studenten praten over hoe je een praktijkexamen afneemt tijdens de coronacrisis. Zagen Kaylee van Heeringen en Melissa van der Mee het zitten om praktijkexamen koken te doen met minister Van Engelshoven erbij? “Ik wist dat Kaylee en Melissa dit aan konden. Het zijn toppers. Als de meiden nee hadden gezegd, was het feestje niet doorgegaan. Mijn studenten gaan altijd voor,” zegt Vincent Kapaan, docent horeca bij mboRijnland.

Pers
Alleen wist hij niet dat er zo veel pers mee zou komen. Journalisten van het AD en het Leidsch Dagblad plus een cameraploeg van NOS Stories keken ook mee tijdens het praktijkexamen. “Ik had niet in de gaten dat een cameraman filmde dat ik aan het koken was. Ik was zo geconcentreerd bezig met de carpaccio,” zegt Melissa, die net als Kaylee de opleiding Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie volgt bij mboRijnland.

Spannend
Zenuwen voor het bezoek van de minister hadden Kaylee en Melissa niet. Het praktijkexamen zelf was spannender. Kaylee en Melissa wisten tijdens het examen niet welke gerechten ze klaar moesten maken. Dat kregen ze ter plekke te horen. “We kregen alleen maar de naam van het gerecht door en de lijst met ingrediënten,” vertelt Melissa. De bereidingswijze moest uit het hoofd. “Door de camera’s en de minister deed ik nog meer mijn best. Als je aan het koken bent als mensen kijken, moet wat je maakt wel goed overkomen,” lacht Kaylee.

Koken en kletsen
Kletsen met de minister en tegelijkertijd koken gingen Melissa en Kaylee goed af. Al waren ze allebei blij dat de vragen van minister Van Engelshoven zich beperkten tot wat ze aan het maken waren. “Een uitgebreid gesprek voeren is een stuk lastiger,” zegt Kaylee. Haar vraag aan de minister over hoe het volgend schooljaar eruit gaat zien, kon de minister nog niet beantwoorden tijdens de korte nazit na het praktijkexamen. De minister smulde van de paddenstoelensoep en koude pastasalade van Kaylee en de gazpacho en warme pastasalade van Melissa. “Onze uitnodiging om volgend schooljaar een gastles te komen volgen, heeft ze aangenomen,” zegt docent Vincent Kapaan. “Ik zou het leuk vinden als onze studenten de minister leren om op een slimme manier groenten te snijden.”

Lees hier het artikel op de site van het ministerie van Onderwijs


Koken onder druk tijdens bezoek minister