donderdag 19 november 2020

Van crisis naar kans: Herman Brood Academie laat nieuw geluid horen met Clickt

Festivals of concerten zijn door de coronapandemie voorlopig van de baan. Hoe kunnen aankomende artiesten hun muziek dan laten horen? De Herman Brood Academie (HBA) bedacht Clickt, een mediaplatform waardoor iedere student van elke opleiding van de HBA ervaring kan opdoen.

Leestijd: 3 minuten

“Clickt is veel groter dan een stage en praktijkles. Het is van alles tegelijk,” zegt Roeland van den Beemd enthousiast. Hij is studiecoördinator van de opleiding podium- en studiotechniek en razend enthousiast over dit mediaplatform van de Herman Brood Academie . “Alles wat bij ons op school gebeurt, kan via Clickt naar buiten gebracht worden.

Redactie in eigen handen
Het project Clickt is in september 2020 van start gegaan. Hiervoor zijn vier media-professionals aangetrokken die de studenten begeleiden om tot een professioneel product te komen. ”Het is de bedoeling dat deze vier professionals steeds meer de regie van het platform aan de studenten zelf overlaten,” zegt Roeland.

Community
“Het mooie van Clickt is dat álle opleidingen van HBA samenwerken om bijvoorbeeld livestreams van optredens te verzorgen, een podcast, showcaseregistratie of vlog te maken, of een talkshow te organiseren of een masterclass. Dit mediaplatform moet aan de ene kant een community worden waar artiesten en de muziekindustrie elkaar kunnen vinden. Aan de andere kant is het ook een veilige kweekvijver voor talent.”

Nieuwe vaardigheden
“Studenten kunnen via Clickt proberen of hun idee werkt. Fouten maken kan en mag”, legt Roeland uit. Tegelijkertijd is alles wat er op Clickt gebeurd ook bedoelt om aan de buitenwereld te laten zien welke talenten de HBA in huis heeft. “Clickt laat een nieuw geluid horen in de muziekindustrie. Het mooie van dit platform is dat studenten juist veel méér leren omdat ze bij elkaar in de keuken kijken en moeten samenwerken. Hun netwerk groeit en ze ontdekken elkaars talent. Door opleidingoverstijgend te werken, leren alle studenten nieuwe vaardigheden die de muziekwereld na corona zeker zal waarderen.”

Livestream koninklijk bezoek
Een eerste grote opdracht hebben de studenten podium en studiotechniek van de HBA al binnen. Tijdens een werkbezoek van koningin Máxima aan MBO Utrecht op 19 november, verzorgden studenten de livestream waarmee ter plekke en online een rondetafelgesprek gehouden wordt. “Spannend! Dit is een van de eerste proeven van bekwaamheid voor Clickt.”

Deze livestream is hier terug te zien.
Een korte film over het bezoek van koningin Máxima aan MBO Utrecht staat op youtube.com/ditismbo