woensdag 13 mei 2020

Van crisis naar kans: fotograaf Joep van Aert start inzamelingsactie

Na het behalen van zijn diploma aan de Albeda MBO Theaterschool besloot Joep van Aert niet vóór, maar áchter de camera te gaan staan. Hij ontwikkelde zich tot fotograaf en reist de wereld rond om onder meer topvoetballer Georginio Wijnaldum op de gevoelige plaat vast te leggen. Totdat het coronavirus zijn agenda in één keer schoonveegde.
 
Leestijd: 5 minuten
 
Bij de pakken neerzitten is niet de stijl van Joep van Aert (31). Deze Bredase Rotterdammer ziet altijd een opening. Dat is terug te zien in zijn werk als fotograaf. Als acteur leerde Joep in het moment te zijn en hoe hij zijn plek in de ruimte in kon nemen. “Ik voel aan waar ik moet gaan staan om de beste foto te kunnen nemen zonder dat ik mensen stoor.”
 
Vliegende start
Zijn oog voor sfeer, compositie en timing viel ook een docent van de Theaterschool op. Tijdens zijn acteursopleiding maakte Joep regelmatig foto’s van repetities. Zijn docent was onder de indruk en stelde Joep voor verder te gaan met fotograferen. “Ik had er nooit serieus over nagedacht om van fotografie mijn beroep te maken, maar het maakte wel iets los.”
 
Joep stak al zijn energie in het fotograferen en ontwikkelde zich via zelfstudie al snel tot fotograaf. Een gesprek met DJ Hardwell gaf Joeps carrière een vliegende start. Hij reisde met Hardwell mee om diens wereldtournee vast te leggen en is een van de vaste fotografen voor dance label Armada Music met dj’s als Armin van Buuren en Fedde Le Grand. “Ik kon vrij snel van de fotografie leven”, zegt Joep.
 
Creatief zijn
Het coronavirus zette echter een streep door al zijn opdrachten. Met een lege agenda tot juni in het vooruitzicht bedacht Joep een plan om toch te kunnen fotograferen. “Als zzp’er ben je kwetsbaar. Je bent baas van je eigen bedrijf, dus dan moet je iets anders bedenken.”
 
Joep zette de inzamelingsactie ‘Portrait for Good’ op. Vanaf 25 euro maakt Joep portretfoto’s van Rotterdammers, “uiteraard op minimaal anderhalve meter afstand en buiten”. Drie collega’s in andere steden doen mee met dit initiatief. Zeventig procent van de opbrengst is voor de Erasmus MC Foundation die onderzoek doet naar corona. De overige dertig procent gaat naar de fotografen. “Het is een groot succes. Onze agenda’s zitten weer vol. In deze tijd waarin het voor fotografen rustig is, kunnen we ons toch op een positieve manier laten zien.”
 
‘Portrait for Good’ is zo'n groot succes dat het einddoel gehaald is. Helaas zijn Joep en zijn collega's daarom gestopt met het inplannen van fotoshoots voor het maken van portretten. Doneren kan wel nog steeds om de Erasmus MC Foundation te steunen. Kijk hier voor meer informatie.
 

Van crisis naar kans: fotograaf Joep van Aert start inzamelingsactie