donderdag 15 juni 2017

Trots spat van ambassadeurs af op eerste trainingsdag

Van Alphen aan den Rijn tot Hengelo, van Middelburg tot Leeuwarden: overal uit het land kwamen op 15 juni mbo-ambassadeurs in de Efteling samen voor de startbijeenkomst van de Ambassadeursverkiezing 2017. “Het is bizar hoeveel verschillende verhalen je van al deze studenten hoort.”

De afgelopen maanden hebben scholen in heel Nederland hun ambassadeur genomineerd. Vandaag leren de studenten elkaar voor het eerst kennen. Uiteindelijk krijgt één van hen op 23 november de titel Landelijke Ambassadeur van het mbo.

Lisanne Fons, de huidige ambassadeur, vertelt bij de opening van de dag wat de titel haar heeft gebracht: “Ik ben een jaar lang ambassadeur en mocht onder andere met de minister van onderwijs een dagje meelopen. Daarnaast ga ik in oktober naar een jongerenconferentie tijdens de World Skills-wedstrijden in Abu Dhabi. En ik heb eigenlijk zelfs mijn baan bij de politie eraan overgehouden.” De studenten krijgen vandaag ook een professionele mediatraining. Dat helpt, verzekert Lisanne de andere ambassadeurs: “Ik heb interviews met kranten en radiozenders gedaan. Dan komt er heel veel op je af.”

Na de introductie worden de ambassadeurs in twee groepen verdeeld. De eerste groep krijgt een mediatraining, de rest wordt op de foto gezet door Joep van Aert. Hij werkt als beroepsfotograaf: “Ik ben als fotograaf mee geweest op tournee met DJ Hardwell, maar ik was vanochtend toch wat zenuwachtig. Waarom? Het is bizar hoeveel verschillende verhalen je van al deze studenten hoort: de meesten hebben meer gedaan dan ik op die leeftijd. Dat wil ik graag in de foto’s verwerken.”

Ondertussen hebben de studenten een date met de jury en leren zij elkaar beter kennen.

Yorin: “Voor een project van school heb ik met studiegenoten een drone gebouwd, getest en in de kleuren van Defensie gespoten. De opdracht van school was: bouw iets vliegends. Dat is gelukt. Voor een ander project heb ik een vliegtuigmotor nagebouwd. Ik wilde graag testen of hij werkte, maar om veiligheidsredenen kon dat helaas niet.”

“Ook niet op het platteland?” vraagt Yannick uit Groningen.

Yorin lacht: “Waar ik woon, hebben we helaas niet zoveel ruimte. Dus ik begrijp het op zich wel.”

Yannick doet dezelfde opleiding als Yorin. “Ik heb een machine gebouwd die het productieproces van een onderrol-as terugbrengt van 15 minuten naar 1 minuut. Fabrieken hebben deze onderdelen nodig voor lopende banden.”

Maedeh vertelt over haar stage: “Europa is heel groot. Dat Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa wordt, vind ik heel bijzonder. Daarom heb ik tijdens mijn stage een quiz ontwikkeld. Hiermee informeren we jongeren over wat dit precies betekent.”

’s Middags gaat de groep na de lunch weer uiteen voor de tweede ronde. Robin mijmert over haar campagne. Hoe kan ik mijzelf in drie kernwoorden beschrijven? “Ik volg een opleiding verpleegkunde. Dan mag ik toch wel zeggen dat ik zorgzaam ben?”

René van Tol (praktijkopleider van het jaar) en Merel Brugman (docent van het jaar) vormen samen met Lisanne de jury. Merel maakt een selfie met iedere student.
“Ik sta op de foto met de jury, nu ben ik beroemd,” roept een ambassadeur enthousiast.

De dag eindigt met een enkele wilde achtbaanritjes in het Eftelingpark. Ook daar draaien de mbo-ambassadeurs hun hand niet voor om.

Houd Dit is mbo in de gaten: je gaat binnenkort meer van deze ambassadeurs horen!


Trots spat van ambassadeurs af op eerste trainingsdag