Dat mbo ambassadeurs buitengewone studenten zijn, wisten we al. Getalenteerde aspirant-designers, -verplegers, innovatieve ontwerpers e.a. gaan vanaf 4 september tot 8 november in een landelijke campagne met elkaar de strijd aan voor de titel Landelijke ambassadeur mbo 2017. In aanloop naar de aftrap van de campagne delen we bijzondere gebeurtenissen.
'Eerste hulp bij puberteit'
Soraya Roos Mardiotto, student van ROC Kop van Noord-Holland, schreef haar eigen boek en overhandigde dinsdag 20 juni het eerste exemplaar aan haar opleidingsmanager. Ze koos bewust voor school voor deze bijzondere gebeurtenis omdat ze dankbaar is voor de kansen die ze in het mbo krijgt en het feit dat docente Iris Hollenberg (op de foto rechtsachter met het toepasselijke woord ‘Happy’ op haar t-shirt) haar daartoe aanspoorde. Schrijven vormt voor Soraya, die vroeger erg gepest werd, een creatieve uitlaatklep. Ze raakte geïnspireerd door de uitspraak van Amerikaans essayist Henry David Thoreau: "Wat voor ons ligt is onbeduidend in vergelijking met wat in ons ligt. En wanneer we dat wat in ons ligt naar buiten weten te brengen, kunnen er pas echt wonderen ontstaan". In Soraya Roos’ geval ontstond dat wonder toen ze een schoolopdracht uitwerkte in boekvorm: ‘Eerste hulp bij puberteit’; een droom die uitkomt. Het boek is voor € 14,99 te bestellen via uitgeverij Boekscout.
Jongeren helpen bij hun ontwikkelingen in het onderwijs en in de maatschappij
Tijdens de presentatie las Soraya de beschrijving van de uitgever over haar boek voor: ‘Hulpboeken voor ouders om om te gaan met hun pubers zijn er genoeg, maar waar moet je je informatie vinden als je zelf puber bent? Soraya Roos Mardiotto draait dit op originele manier om en behandelt pubertijd vanuit het oogpunt van opgroeiende pubers. Van seksualiteit tot diversiteit en gebroken harten, Soraya Roos helpt menig jongere door de puberteit heen.’ En dat is nou net wat deze inspirerende leerlinge, die vorige week werd uitgeroepen tot mbo ambassadeur 2017 van het ROC Kop van Noord-Holland, met haar toekomst wil: jongeren te helpen bij hun ontwikkelingen in het onderwijs en in de maatschappij. Zoals ze zelf ook op weg is geholpen.