zaterdag 8 juli 2017

Uitblinker Marvin in het RTL Nieuws

Doorgestroomde mbo'ers maken hbo sneller af dan havisten: 'We zijn meer gemotiveerd'

Studenten die vanaf het mbo doorstromen naar het hbo, maken hun opleiding gemiddeld sneller af dan havisten. Vier jaar na de start van de hbo-opleiding heeft ruim een derde van de mbo'ers een hbo-diploma, tegen 28 procent van de havisten.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Toch stoppen er meer mbo'ers met hun studie: na zes jaar is 33 procent van hen gestopt, tegen maar 22 procent van de havisten. Het grootste deel van de studenten stopt in het eerste studiejaar.

Afvallen in eerste jaar

De 22-jarige Marvin Putuhena ziet dat ook bij zijn medestudenten. Hij begon ooit met een mbo-opleiding voor juridisch medewerker, maar inmiddels zit hij in het vierde jaar van zijn hbo-opleiding recht. "Ik ben heel blij met mijn keuze om door te stromen", zegt hij. "Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek en in de maatschappij. En omdat ik graag de politiek of de advocatuur in wil, wil ik uiteindelijk een universitaire master in het recht doen."

Hoewel hij het dus goed doet bij zijn studie, ziet hij dat lang niet iedere mbo'er het op het hbo redt. "Je ziet vaak dat de manier van leren toch niet voor hen geschikt is. En bij mijn opleiding komen sommige mbo'ers niet door de taaltoets heen. Die is in het recht heel belangrijk, want als er één komma verkeerd staat, kan de hele zin al anders geïnterpreteerd worden. Veel mensen haken daardoor in het eerste jaar af."

Meer motivatie

Maar dat de mbo'ers die doorgaan met hun hbo-opleiding sneller afstuderen, ziet Marvin ook. "Dat komt denk ik doordat een mbo'er toch anders begint aan die opleiding. In het mbo heb je in het derde en vierde jaar al een stage, waardoor mbo'ers al een beroepshouding hebben als ze aan die hbo-opleiding beginnen. Ze weten waar ze het voor doen, en waar ze de kennis uiteindelijk op toe moeten passen."

"Daarnaast zijn ze misschien wat gemotiveerder om de opleiding snel af te maken, en ik zie om me heen dat ze vaak wat volwassener zijn in hun denken. Ze weten wat ze willen, en in grote lijnen gaan ze daar ook voor."

Trots op mbo

Ook Marvin zelf rondt zijn opleiding snel af. Het komende half jaar is hij nog bezig met een minor, maar begin 2018 studeert hij af. "Dan kan ik in de zomer van 2018 beginnen met mijn master. Als dat allemaal lukt, ben ik wel trots op wat ik tot nu toe bereikt heb. Ik ben ooit begonnen op vmbo kader, dus dat is wel een flinke weg naar een universitaire master."

Hij denkt dat mensen hun beeld van mbo'ers echt wel een beetje aan mogen passen. "Mensen zien ons vaak als laagopgeleiden, als mensen die de theorie niet goed aankunnen, maar ik herken dat bij mezelf helemaal niet. Mensen schrikken als ik zeg dat ik van het mbo kom. Het mbo verdient echt wel wat meer waardering, ook omdat we echt niet zonder kunnen. Zonder mbo'ers hebben we geen gebouwen en geen gezondheidszorg. Ik ben trots op het mbo."Uitblinker Marvin in het RTL Nieuws