maandag 6 februari 2017

Studenten in debat met politici tijdens mbo debattoernooi

Wie wordt dé MBO debatkampioen van 2017? Op vrijdag 10 februari strijden 23 teams van mbo-opleidingen uit heel Nederland in Den Haag om deze felbegeerde titel. Deze 11e editie zal geopend worden met een verkiezingsdebat tussen de studenten en politici van verschillende partijen: Dilan Yesilgöz (VVD), Fatma Koşer Kaya (D66), René Peters (CDA), Rik Grashoff (GroenLinks), en de PvdA.

Zij zullen met elkaar debatteren over ‘Nederland moet iedere maand een bindend referendum organiseren over een belangrijk vraagstuk’.

Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt ‘’Door te debatteren ontwikkelen jongeren  vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.’’ Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt al twaalf jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van Fonds21, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Fonds 1818. Het ROC Mondriaan in Den Haag is voor het 3e jaar op rij gastheer.

Verplaatsen in het standpunt van een ander
200 studenten uit alle jaren van het mbo, debatteren tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgt in debatronde 3 een improvisatiestelling. Tijdens drie spannende debatrondes wordt bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienen.
Ook dit jaar zetten de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen:

  • Nederland moet de belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven afbouwen
  • Er moet een extra leerjaar komen op de onderbouw van het vmbo
  • De politie moet bij elke staandehouding een stopformulier invullen

Succesformule
De missie van het Nederlands Debat Instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Met succes, elk jaar neemt de achterban toe: bij de start van de organisatie, achttien jaar geleden, werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels is debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Scholen omarmen ons initiatief als onderdeel van spreekvaardigheid (Nederlands) of burgerschap (Maatschappijleer). Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.
Studenten in debat met politici tijdens mbo debattoernooi