maandag 10 mei 2021

‘Samen plezier hebben is zo belangrijk’

De methodiek van stichting LeerKRACHT gaf het onderwijsteam van de opleiding dienstverlening niveau 2 (Alfa-college) vleugels. De studenttevredenheid en het werkplezier binnen het team namen zienderogen toe. “De nominatie voor Onderwijsteam van het Jaar 2019 (een initiatief van de BVMBO en AOb) voelde als een beloning voor onze inspanningen,” zegt opleidingsmanager Hilde Rotmensen.

Leestijd: 3 min.

Hilde Rotmensen gaf bijna twee jaar geleden haar team op voor de verkiezing Onderwijsteam van het Jaar om hen het vertrouwen te geven vooral op de ingeslagen weg door te gaan. En dat is met aandacht voor de student, met aantrekkelijke lessen die passen bij de doelgroep en met sturen op zelfstandigheid. “De methode van stichting leerKRACHT bracht de flow weer terug in het team en gaf ook inzicht in hoe we met elkaar werkten,” zegt Hilde.

Doen wat je zegt
De kracht van deze methodiek is structuur, herhaling en werksessies waarin actiepunten verwoord worden en waarin de sfeer veilig is zodat teamleden elkaar kunnen aanspreken: “Niet te veel praten, maar doen wat je zegt. We schrijven alle acties op een actiebord waardoor meteen inzichtelijk is wie wanneer wat doet.”

Binnen het team zijn de nodige verschuivingen geweest waardoor er veel nieuwe collega’s bij zijn gekomen. “Dat heeft goed uitgepakt,” vertelt Hilde. “Als opleidingsmanager hoef ik weinig sturing te geven aan het team. Het belangrijkste waar ik op let is het bewaren van de dynamiek. Het hebben van tijd, ruimte en aandacht voor elkaar en de studenten vind ik belangrijk. Net zoals ruimte voor feedback, persoonlijke ontwikkeling, nieuwe dingen en een geintje. Samen lol hebben is zo belangrijk voor de band met elkaar en met de studenten.”

Bereikbaar zijn
Onderwijs maak je samen is Hildes motto. Door de coronacrisis en de online lessen zijn de teamleden op zichzelf terug geworpen. Sinds de lockdown is het team nog niet in zijn geheel bij elkaar op school geweest. “Mijn belangrijkste prioriteit is de sfeer binnen het team goed houden en aandacht geven aan onze studenten door naast hen te blijven staan en bereikbaar te zijn.”

Op 17 mei wordt tijdens het Ambassadeursgala bekend gemaakt wie de titel Onderwijsteam van het Jaar 2021 wint. De verkiezing die jaarlijks georganiseerd wordt door de BVMBO en AOb. Dit is mbo belicht de drie teams die de finale in 2019 behaalden. Wil je weten welk onderwijsteam dit jaar de titel gaat winnen, geef je dan op voor de livestream van het Ambassadeursgala.