maandag 26 april 2021

Mbo’ers Pakken Aan – Mbo-ambassadeurs Lian en Maud willen meer meiden in de techniek

In de YouTube-serie Mbo’ers Pakken Aan zoeken 42 mbo-ambassadeurs naar oplossingen voor een duurzame wereld. Dat vraagt ook om een vrouwelijke blik vinden mbo-ambassadeurs Maud Berkhuizen en Lian Hees. Zij volgen allebei een technische opleiding en vinden dat een vrouwelijke kijk op technische zaken hard nodig is. Allebei zetten zij zich in om meiden te interesseren voor techniek.

Leestijd: 5 min.

Maud Berkhuizen volgt de opleiding Smart Industry op het Graafschap College en Lian Hees is net klaar met haar stage bij een bouwbedrijf voor de opleiding Middenkader Bouw bij ROC van Twente. Maud wil het vooroordeel weg halen dat techniek moeilijk is en dat je er vies van wordt. “Techniek vraagt juist om creativiteit. Je bedenkt iets dat je later echt vast kunt houden. Dat proces en de vooruitgang die je steeds boekt, geeft mij veel voldoening.”

Kiezen wat je leuk vindt
Werken in de techniek is vanzelfsprekend voor Maud en Lian, maar toch kijkt de buitenwereld daar soms anders tegenaan. Op de middelbare school stuitte Maud op de vooroordelen van een aantal leraren toen ze aangaf dat ze voor een technische opleiding koos. “Sommige leraren vroegen of ik zeker wist dat Smart Industry iets voor mij was. In deze opleiding komen ict, mechatronica en technische bedrijfskunde samen. Precies de dingen die ik interessant vind.”

Na haar examen wil Maud aan het werk. Misschien wel bij haar stagebedrijf in plaat- en metaalbewerking. “Ik werk mee aan een omhulsel voor een apparaat dat geld aanneemt en in een soort kluis stopt. Ik denk na over het productieproces en maak tekeningen, berekeningen en koppel alle informatie in een computersysteem zodat de mensen in de fabriek ermee aan de slag kunnen. Als het product straks klaar is, ben ik supertrots want ik heb iets in handen wat ik zelf heb bedacht.”

Vrouwen in de bouw
Lian maakt zich sterk om te laten zien dat vrouwen prima in de bouw kunnen werken. “De bouw heeft vrouwen nodig. In de bouw gaat het om samenwerken en goede communicatie. Vrouwen en mannen vullen elkaar daarin aan. En vrouwen hebben vaak net een andere visie dan mannen. Die is nodig voor de toekomst om de bouw bijvoorbeeld duurzamer te maken.”

Als klein meisje wist Lian al dat ze later in de bouw wil werken. “Ik vind tekenen leuk, ik vind rekenen leuk en bouwen natuurlijk. De opleiding Middenkader Bouw past precies in mijn toekomstplaatje.” Ze denkt erover om later als projectleider in de woningbouw of utiliteitsbouw te gaan werken. Want de bouw is veel breder dan alleen het bouwen van huizen. “Mijn opleiding is een combi van techniek en economie. Ik leer om een constructie te tekenen en te berekenen, maar ik moet ook een calculatie en een planning kunnen maken.”

Het mooie van de bouw vindt Lian het samenwerken en het leiding geven aan een project. “Je begint met een tekening en een jaar later heb je een compleet appartementencomplex samen neergezet. Samenwerken naar iets groots is supervet.

Mbo’ers Pakken Aan is de YouTube-serie waarin 42 mbo-ambassadeurs in drie teams de strijd met elkaar aangaan voor de titel Landelijk Ambassadeur mbo 2021. Wil je zien hoe Maud en Lian hun skills inzetten? Kijk dan hier de afleveringen van Mbo’ers Pakken Aan op YouTube. Tijdens het Ambassadeursgala op 17 mei wordt bekend gemaakt wie zich Landelijk Ambassadeur mbo mag noemen.