maandag 6 december 2021

Sam kreeg betere communicatieve skills door Mbo’ers Pakken Aan

Op 16 mei 2022 wordt bekend wie de nieuwe Landelijk Ambassadeur mbo wordt. Hoe is het eigenlijk om mbo-ambassadeur te worden en mee te doen met Mbo’ers Pakken Aan? We vroegen het enkele oudgedienden. In deze aflevering: Sam Mulder.

Leestijd: 3 minuten

Sam, jij deed twee jaar geleden mee aan Mbo’ers Pakken Aan. Waarom moeten andere studenten ook meedoen?
“Het is een erg leuke ervaring om je school te representeren. Je ontmoet veel nieuwe mensen die je motiveren, binnen én buiten je school. Je gaat dingen doen die je normaal gesproken niet zo snel zou doen. Bijvoorbeeld iets vertellen over jezelf voor de camera. Meedoen brengt je veel waar je later ook wat aan hebt. En je leert dingen over jezelf die je nog niet wist.”

Wat heb jij geleerd dan?
“Ik had een missie. Toen ik meedeed om de ambassadeur op mijn mbo-school te worden, zette ik me erg in voor diversiteit. Daar wilde ik iets mee doen. Ik ben zelf vrij jong uit de kast gekomen. Ik wilde op mijn school iets betekenen voor wie dit nog niet zo voor de hand ligt. Ik heb geholpen met het oprichten van een GSA (een groep leerlingen die ervoor zorgt dat op school iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht gender of seksuele oriëntatie) en het organiseren van activiteiten rond bijvoorbeeld Paarse Vrijdag. Ik had het idee dat Mbo’ers Pakken Aan mij kon helpen met het verspreiden van mijn boodschap. Dat het een platform kon bieden.”

“Kortom, ik ben wel van op de voorgrond staan en aanpakken. Ik ging er echt in met het idee ‘dat doe ik wel even’. Daar heb ik me op verkeken. Kwam ik daar, stonden er nog 42 anderen die net zo ambitieus en welbespraakt waren haha. Wil je de leiding pakken, heeft iemand anders al lang die stift vast. Ik vergeet nooit meer het moment dat ik buiten stond na te denken over wat ik zou doen bij de volgende opdracht. Toen was het gewoon al gebeurd.”

Dat klinkt pittig. Hoe voelde dat?
“Ik heb door dit soort situaties bij Mbo’ers Pakken Aan snel bijgeleerd. Hoe toon je (meer) leiderschap, hoe ga je om met mensen die je nog niet kent, hoe zorg je dat anderen (beter) naar je luisteren? Ik vond het een geweldige ervaring. En Mbo’ers Pakken Aan eindigt met een gala. Of je nu wint of niet, op zo’n dag voel je je voor een dag heel belangrijk.”