maandag 28 maart 2022

#Mbo’ersPakkenAan: De bewuste fashionista en de klimaat-ontwerper

Door de opwarming van de aarde komen steeds meer natuurrampen voor. Vandaar dat ondernemen naar een betere toekomst zeer belangrijk wordt. In het YouTube-programma Mbo’ers Pakken Aan gaan 39 studenten de challenge aan om een reddingsactie uit te voeren. Maar wat doen de mbo-studenten in hun dagelijks leven aan ‘ondernemen naar een betere toekomst’? Rick (19) en La Rose (20) vertellen over hún strategie en visie op die toekomst: duurzaamheid.

Leestijd: 4 minuten

“Als ambassadeur voor mijn school wil ik studenten inspireren om na te denken over hoe je zo duurzaam mogelijk met de wereld kunt omgaan,” zegt Rick Moerdijk. Hij is ambassadeur van Scalda en volgt de opleiding Middenkaderfunctionaris Infra GWW. “Het zijn kleine dingen die je diréct kunt doen om beter te zorgen voor het milieu en je omgeving. Bijvoorbeeld door een shampooblok te kopen in plaats van een plastic fles. Maar we moeten ook sámen gaan werken aan een circulaire economie. Het moet een way of life worden. Dat gaat langzaam en in stapjes. Ik vind het belangrijk er over te vertellen en om mensen ideeën te geven van hoe je dat kunt doen.”

Stukje groen
“Ik probeer zelf het goede voorbeeld te geven. Bijvoorbeeld in mijn vakgebied. Ik word opgeleid om te werken aan de infrastructuur: dat zijn wegen, bruggen en spoorwegen. Als ik nu een ontwerp moet maken voor een parkeerplaats, dan kijk ik of dat klimaat-adaptief kan: Ik ontwerp dan met zo min mogelijk beton en mét een wadi, een stukje groen waar het water naartoe kan bij een zware regenbui.”

“Ik doe momenteel ook mee aan de Smart Circulair Bouw Challenge, waarbij ik met bouwkundestudenten een toeristen-onthaalpunt voor de Provincie Zeeland moet ontwerpen. Dat is een mooie uitdaging om meer te leren over Duurzaamheid en Circulariteit in mijn eigen vakgebied.”

Podium
“Ik kan er nog veel meer over vertellen, want het is belangrijk” zegt Rick. “Ik wil dat iedere mbo-student zijn steentje gaat bijdragen aan een betere toekomst. Als ambassadeur krijg ik een podium om het belang daarvan te onderstrepen. Dat past bij mij.”

Ambassadeur La Rose Ludelu-Kifu van ROC Tilburg wil ook zo duurzaam mogelijk in het leven staan. De studente Mode Maatkleding droomt van een eigen modebedrijf. Het geld dat ze daarmee verdient, wil ze investeren in mensen die het moeilijk hebben. Maar het moet wél een duurzaam bedrijf worden!

Geen verspilling
“Ik heb niets met fast fashion en wil geen massaproducten maken. Ik ga voor kleding op aanvraag. Dus dat je speciaal voor iemand iets ontwerpt. Dan krijg je ook geen verspilling en heb je in de hand hoe je met zo duurzaam mogelijk geproduceerde stoffen kunt werken. Of je kunt letten op goede werkomstandigheden van degenen die de stoffen maken.”

“Deze manier van denken heb ik van huis uit meegekregen. Bij ons thuis gooien we niets weg! We zamelen actief kleding in en sturen die in dozen naar Congo. Daar liggen mijn roots en daar woonde mijn oma. De vrouw met wie ik een heel sterke band heb en die mij in alles inspireert.”

Combineren
“Weet je, vroeger was ik heel onzeker en gefocust op andere mensen. Daardoor wist ik niet meer wie ik zelf was. Toen ben ik heel veel dingen gaan uitproberen: Ik ging drummen, zat op tekenles en werd twee keer Europees kampioen dans. Ik ben mezelf heel serieus gaan nemen en daardoor ben ik heb ik mezelf leren kennen. Nu zit ik heel goed in mijn vel. Ik combineer leren met ontwerpen, het organiseren van modeshows en dansen. Waarom zou je maar één dingen mogen doen?”

“Je moet jezelf serieus nemen, van alles proberen om te groeien. Dat zal ik ook als ambassadeur nadrukkelijk uitdragen. Je moet je passie volgen. Het is belangrijk voor je toekomst dat je met jezelf kunt leven. Dus volg je passie. Dát is pas duurzaam.”

Hoe het afloopt met Rick en La Rose tijdens Mbo’ers Pakken Aan, zie je in de afleveringen van Mbo'ers Pakken Aan op ons YouTube-kanaal.