dinsdag 29 maart 2022

Droom van Landelijk Ambassadeur mbo Louise komt uit met vijf mbo-straten!

Het is een lang gekoesterde wens van Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel om in navolging van de eerste mbo-straat in Utrecht, samen met de mbo-scholen, leerbedrijven en gemeenten mbo-straten te openen door het hele land. Waarom? Om de diversiteit van het mbo en de kwaliteiten van de opgeleide vakmensen aan heel Nederland te laten zien.

Leestijd: 6 minuten

En daar hebben de mbo-scholen Albeda, Koning Willem I College, de Leijgraaf en ROC van Twente zowel in Oss, Den Bosch, Rotterdam, Vlaardingen en Hengelo donderdag 24 maart geweldig gehoor aan gegeven. In vijf echte mbo-gemeenten hebben megaveel bezoekers kennis kunnen maken met de beroepen en mbo-opleidingen.

Street Squad
In deze vijf gemeenten is donderdag 24 maart 2022 een mbo-straat onthuld en laten mbo’ers, leerbedrijven en de gemeente zien dat er achter de gevels van winkels en ondernemingen ongelofelijk veel vakmensen werken. En zonder deze mbo’ers blijft er van de winkelstraat en het stadscentrum vrijwel niets over. Dan zijn er geen ondernemers en medewerkers om een binnenstad te laten bruisen met horeca en winkels. En dan kunnen er ook geen bouwplannen gemaakt worden om een stadscentrum op te knappen. Zonder deze mbo’ers komt er niets van terecht.

Louise Babel onthulde op deze dag samen met de wethouder Kees van Geffen de Heuvel in Oss de mbo-straat. In andere plaatsen is Louise geholpen door leden van de ‘Street Squad’, een groep ambassadeurs met wie Louise vorig jaar meedeed aan de Landelijke Ambassadeursverkiezing 2021. Samen maakten zij podcasts, vlogs en foto’s met wethouders, winkeliers en andere enthousiaste studenten. En Louise? Die kon nadat ze in Oss de mbo-straat onthulde door naar Hengelo waar in de mbo-straat een mbo-festival aan de gang was met tientallen demonstratiekramen.

Vraag gestuurd leren
Achter één van deze kramen staat de 19-jarige student ondernemen Romy met mooie sieraden. “Met deze sieraden, kleding en accessoires die ik zelf inkoop, sta ik al maandelijks op markten van het voorjaar tot aan het najaar. Daarnaast volg ik de eenjarige opleiding Vakman Ondernemer van ROC van Twente. Deze opleiding helpt me te groeien in mijn onderneming. Het is een vraag gestuurde opleiding. Dat betekent dat ik zelf kan aangeven wat ik op dat moment wil leren, school gaat dan een gastles organiseren met een ondernemer die daar over kan vertellen. Zo leer ik precies wat ik nodig heb.”

Stoere laarzen
Even verderop staat Jorrit voor zijn eigen levensgrote afbeelding. De student bouw en infra is aanwezig in de mbo-straat om te vertellen over een prachtig project wat hij heeft mogen doen met andere studenten, de gemeente Hengelo en bouwbedrijf Dusseldorp. Op een maquette is te zien wat voor project dit was. De studenten bouw en infra hebben het nieuwe Marktplein ontworpen dat enkele straten verderop verbouwd wordt. En daar hebben ze zelfs een prijs mee gewonnen. Dit ontwerp voor het Marktplein wordt nu gebruikt bij de herbouw. “Deze samenwerking maakt het mbo zo bijzonder”, vertelt Jorrit die voor deze dag ook zijn werkoutfit inclusief stoere laarzen aanheeft. “Door mee te lopen met de aanwezige bedrijven, raakte ik supergemotiveerd voor deze opleiding. Ik ben nu klaar en ga verder met studeren: bouwkunde op het hbo.”

Infra-opleiding van de toekomst
De docent van Jorrit luistert ondertussen aandachtig mee. Clemens Heuker of Hoek is bijzonder trots op het SmartCirculair project van ROC van Twente. Zelf is hij enkele dagen per week druk aan de slag om vmbo-studenten te motiveren om te kiezen voor de infra-opleiding voor de toekomst. “Deze maquette die je hier ziet, dat is wat er nu gevraagd wordt op de bouw. Vakmensen die verstand hebben van al die stukjes infrastructuur onder de grond. In deze opleiding mogen studenten de hele dag alle kennis en tekeningen op gaan halen bij de gemeente en de bouwbedrijven voor hun ontwerpen. Dat is het mbo voor mij. Aan de slag en doen.”