donderdag 31 maart 2022

#SkillsTheFinals: 'Vertrouw in je eigen kunnen en kracht'

De 22-jarige Shafira doet net als vele andere studenten mee aan de vakwedstrijden van Skills Heroes. Ze gaat naar school aan De Leijgraaf in Veghel en doet de opleiding Pedagogisch medewerker.

Leestijd: 3 minuten

Shafira wist al heel lang dat ze met kinderen wilde werken, dus het was voor haar niet moeilijk om de opleiding Pedagogisch medewerker te kiezen. “Kinderen zijn wie ze zijn. Ze zijn heel eerlijk en speels. Ik accepteer kinderen hoe ze zijn.” Voor deze opleiding moet je bepaalde kwaliteiten hebben. “De belangrijkste kwaliteiten zijn: geduld hebben, flexibel zijn in de opvang, creatief zijn is een hele belangrijke, verantwoordelijkheid dragen en initiatief tonen,” vertelt Shafira.

Moeilijke gesprekken met ouders
In de kinderopvang werken klinkt als muziek in de oren voor Shafira, maar het is niet alleen maar spelen met de kinderen. “Soms moet je ook gesprekken voeren met de ouders van kinderen. Bijvoorbeeld als een kindje een ander heeft gebeten, dan moet je dat op een bepaalde manier overbrengen. Je kunt het niet zomaar open en bloot vertellen. Dat is dus wel een aandachtspunt om aan te werken en te leren.”

Een kinderdroom
“Ik wist al heel lang dat ik deze richting op wilde. Vanaf mijn achtste wilde ik al met kinderen werken.” Voor wat hoort wat natuurlijk, dus moest Shafira voor haar carrière verschillende opleidingen doen. “Ik ben begonnen bij niveau 2. Toen moest ik eigenlijk stage lopen bij de ouderenzorg, maar dat vond ik helemaal niet leuk. Dus heb ik gewoon twee jaar kinderopvang gedaan en nu ben ik hier.” Maar ze is niet de enige in de familie die deze interesses heeft, haar zus werkt ook in de kinderopvang. “Het zit een beetje in de familie denk ik,” vertelt Shafira lachend. “Ik zie mezelf dit zeker nog over tien jaar doen.”

Gezonde spanningen
Shafira is een beetje zenuwachtig voor de finale. “Ik vind het spannend, maar ook leuk. Nu ik de finale heb gehaald weet ik wat me te wachten staat. Je hebt toch wat spanning in je lichaam, maar je hebt tegelijkertijd zo’n leuke ervaring met iedereen.”

Lees het volledige artikel op de website van WorldSkillsNetherlands

#SkillsTheFinals: 'Vertrouw in je eigen kunnen en kracht'