vrijdag 28 september 2018

Lilian Boonstra: 'Taal is je visitekaartje'

Lilian Boonstra heeft een afwisselde loopbaan. Zo heeft zij haar doctoraal voor Nederlands Taalbeheersing en Communicatiekunde behaald, deed zij de opleiding tot Bedrijfsinformatiekunde en heeft zij in verschillende branches gewerkt. Bijna drie jaar geleden ging zij aan de slag als docent Nederlands bij het Graafschap College.

Lilian Boonstra: “Jonge mensen die een vak willen leren, wil ik toerusten met een goede beheersing van de Nederlandse taal. Zo vergroot ik hun kansen op de arbeidsmarkt. Hoe jij je uitdrukt, is je visitekaartje. Ik ben de afgelopen 25 jaar werkzaam geweest in verschillende branches: ICT, recreatie, bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. Ik weet welke (vak)taal wordt gebruikt en hoe je effectief kan zijn in communiceren. Deze ervaring wil ik graag delen.”

Duurzaam inzetbaar blijven
“Ik ben moeder van drie kinderen, heb het land door gereisd van Groningen naar Den Haag en ben nu woonachtig in Winterswijk. Van 2015 tot 2017 heb ik de tweedegraadslerarenopleiding gevolgd. Ik wil zelf duurzaam inzetbaar blijven door een leven lang te leren. En wil dit inzetten om de kansen van mbo-studenten op de arbeidsmarkt duurzaam te vergroten. ‘Taal is je visitekaartje’. Dit geldt voor iedereen.”

Opleiden voor het mbo
“Ik heb ervaren dat docentenopleidingen niet opleiden voor het mbo. Binnen een mbo-school is er een grote variatie aan uitvoering van het vak, er wordt Nederlands generiek gegeven, projectmatig en geïntegreerd in hybride leeromgevingen. Naast vakdocent ben je ook studieloopbaanbegeleider, assessor, pedagoog, ontwikkelaar en heb je teamtaken. Er is een grote diversiteit in groepen: leeftijd, achtergrond en problematiek. Als je meer in de praktijk gaat opleiden, hoe zou dan de les eruit zien zonder schoolgebouw, roosters en leslokalen?”

Vanuit de vraag
“Ik vind het belangrijk dat studenten vaktaal aanleren, dat er veel aandacht is voor woordenschat en spelling. Als docent wil ik vraag-gestuurd werken, vanuit het werkveld en behoeften van studenten. Ik wil graag bijdragen aan gepersonaliseerd leren, in de zone van naaste ontwikkeling van de student, zodat mijn studenten hun hele leven lang willen blijven leren.”

Dag van de Leraar
5 oktober is het de internationale Dag van de Leraar (World Teachers’ Day). In aanloop naar deze dag, plaatst Dit is mbo wekelijks een aantal inspirerende portretten van jonge docenten in het mbo.