vrijdag 21 september 2018

"Docent zijn is veel meer dan alleen een lesje draaien"

Jeroen de Graauw begon ooit als mbo-student Verpleegkunde. Hij werkt nu vier jaar in het middelbaar beroepsonderwijs. Vorig jaar werd hij zelfs genomineerd voor het talentengala van het Graafschap College in de categorie Beste Medewerker. Hij is op dit moment ambassadeur aspirant opleidingsschool Arnhem-Achterhoek.
 
“Het begint in 2007-2012. Toen zat ik zelf op het mbo en volgde ik de opleiding verpleegkunde met als doel ambulanceverpleegkundige te worden. In de laatste tien weken van mijn opleiding ging ik skiën met school. Hierbij brak ik onder andere mijn schedel/jukbeenderen op meerdere plaatsen, en vijf ruggenwervels. Na de 2.5 week in coma bleek ik hier een dwarslaesie aan over te houden. Na het revalidatietraject, moest ik een andere weg gaan zoeken om mijn leven perspectief te geven. Ik heb mijn studie gewoon afgemaakt. In ging gastlessen geven over leven met een dwarslaesie. Ik besloot al vrij snel om een docentenopleiding gezondheidszorg en welzijn te volgen. Via een open sollicitatie kwam ik bij het Graafschap College terecht.”
Het moet anders
“Ik merkte dat het voor een docent niet alleen een lesje draaien is, maar dat het veel meer is. Je hebt meer tools en vaardigheden nodig om jezelf staande te houden. Ik dacht ook toen ik docent verpleegkunde wilde worden: ik kom wel wat vertellen over anatomie, doe er wat mee, en tot de volgende les. Maar, ik merkte dat het echt anders moest. Met de begeleiding die ik vanuit de school, medestudenten en collega’s kreeg vond ik mijn weg. Dat vond ik wel de een van de meest waardevolle dingen. In 2016 heb ik mijn studie voor docent gezondheidszorg en welzijn afgerond.”
Kwetsbaar
“Ik heb zelf heel veel patiënten-ervaring en die probeer ik mee te nemen naar school. Er is niks zo waardevol als je ervaring en in dit geval is dat levenservaring. Het is best wel iets kwetsbaars, iets persoonlijks wat ik met mijn studenten deel en ik vind het wel een kunst om op elke vraag antwoord te geven.
Opleidingsschool
“Ik ben ambassadeur voor de mbo-opleidingsschool. We zijn bezig met de opleidingsschool Arnhem-Achterhoek, een samenwerking tussen Rijn IJssel, Graafschap College en Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen. Studenten van de lerarenopleiding kiezen hun afstudeerrichting in het 3e leerjaar. Velen hebben het mbo nog nooit vanbinnen gezien. En daar zetten we ons voor in: het mbo beter zichtbaar te maken in de lerarenopleiding.”
Staande houden
“Na het afstuderen duurt het ongeveer zes jaar voordat je een ervaren docent bent. Hoe houd je jezelf staande als beginnende docent. Ik weet nog mijn eerste slb-groepen; daar heb ik mijn handen vol aan gehad! Nu begint dat langzaam te komen, de materialen liggen op de plank.”
Dag van de Leraar
5 oktober is het de internationale Dag van de Leraar (World Teachers’ Day). In aanloop naar deze dag, plaatst Dit is mbo wekelijks een aantal inspirerende portretten van jonge docenten in het mbo.


"Docent zijn is veel meer dan alleen een lesje draaien"