"Van een docentstage ben je zelf de architect," zegt een enthousiaste Wiet van Bragt, docent en opleidingscoördinator aan de opleidingen Onderzoeker Natuur & Milieu en Milieu-inspecteur bij Helicon MBO in Den Bosch. Hij deed een docentstage in twee delen, eerst in Canada, daarna bij de afdeling ecologisch advies van een groot hoveniersbedrijf. Zijn doel was tweeledig: internationale contacten opbouwen en meer ervaring opdoen in het ecologisch veldwerk.
Eigen initiatief
Van Bragt is opgeleid als bioloog. Eerder werkte hij bij Staatsbosbeheer. Hij is erg blij met zijn baan als mbo-docent: "Je leert er zelf in hoog tempo nieuwe dingen bij, en je bent bezig met natuur én mensen." Zijn stage was zijn eerste docentstage en zijn persoonlijk doel was om meer veldwerkervaring op te doen, vooral ook omdat hij daar tijdens zijn studie te weinig kansen voor had gegrepen. Hij heeft zelf het initiatief genomen en is vervolgens gaan uitzoeken wat hij dan bij Helicon zou moeten doen. "Dat eigen initiatief past prima bij mij, dus dat was geen probleem." Zijn contacten in Canada vond hij, met wat volhouden, via google. In eerste instantie ging dat over aansluiting bij een project voor walvisonderzoek. Maar dat plan strandde na een half jaar, omdat het onderzoeksprogramma geen financiering kreeg en dus niet doorging. Via een persoonlijke reactie op een Twitterbericht legde hij een nieuw contact. Degene die hij had benaderd heeft hem verder geholpen en getipt over een conferentie. En via via vond hij een nieuw project over de migratie van zalm langs Vancouver aan de westkust van Canada. "Uiteindelijk heb je maar één persoon nodig die je op weg helpt. Het vraagt wel doorzettingsvermogen, maar als je het écht wilt, dan vind je wel iemand die gelijkgestemd is en dan lukt het."
Ervaringen delen
Vooraf moet je in je stagevoorstel al aangeven hoe je je ervaringen gaat delen?, licht Wiet van Bragt toe. "Ik heb gekozen om dat vooral te doen via een
weblog met tekst en filmpjes. Verder heb ik natuurlijk ook veel mondeling gedeeld met collega's, eigenlijk net als met leerlingen in de klas. Collega's vinden het leuk om mijn verhalen te horen. Het is heel waardevol dat je bij praktijkvragen kunt aansluiten op het moment dat het zich voordoet: oh, maar dat heb ik gezien! Dat kun je niet bereiken met een presentatie van je stage-ervaringen of via andere, meer formele vormen van uitwisseling. Juist de spontane momenten dat er echt behoefte is aan dit type praktijkkennis voegen echt iets toe aan het onderwijs. Kortom: Grijp die kans! Er is voor iedereen iets te halen."
Dag van de Leraar
5 oktober is het de internationale Dag van de Leraar (World Teachers' Day). In aanloop naar deze dag, heeft Dit is mbo wekelijks een aantal inspirerende portretten van docenten in het mbo geplaatst. Lees het volledige portret van Wiet van Bragt in het onderzoeksrapport
Docentenstages in het mbo.