donderdag 1 oktober 2020

Lekkere shots maken geeft een kick

Dankzij het camerawerk van onder andere Bas Wobben en de techniek van Stephan van Oort genoten kijkers thuis van een profi livestream van de Nationale Opening met de minister-president. “Voor mij was het hoogtepunt toen Mark Rutte mij recht in de ogen keek en een compliment gaf over de organisatie door studenten en de audiovisuele dingen daarin,” zegt Bas Wobben.

Leestijd: 3 min.

Wekenlang zijn Stephan van Oort, Patrick Engelsman en Bas Wobben bezig geweest met het cameraplan voor de livestream. De drie studenten AV-specialist bij Landstede werken vaker samen aan audiovisuele producties en zijn inmiddels een geoliede machine. Toch waren ze blij verrast dat hun docent Aart Sander hen de opdracht gaf om de livestream te maken en te organiseren. “Het voelde heel speciaal om de Nationale Opening te filmen met zoveel belangrijke mensen in de zaal,” glundert Bas.

Adrenaline
Live filmen is helemaal Bas’ ding. Hij voerde de handheld camera. Dat betekent dat hij met een camera op zijn schouder shots moest maken die regisseur Aart Sanderwilde hebben. “De adrenaline die door je lijf giert omdat alles perfect moet zijn, vind ik lekker. Je moet denken in oplossingen in plaats van in problemen. Dat geeft mij een kick.”

Best kalm
Alhoewel hij als hoofd techniek verantwoordelijk was voor de hele techniek van de livestream, bleef Stephan van Oort “best kalm” tijdens de Nationale Opening. Het is niet de eerste livestream waarvoor hij verantwoordelijk was. Samen met Patrick Engelsman runt hij spav, een audiovisueel productiebedrijf dat onder meer bedrijfsvideo’s maakt en evenement- en liveregistraties verzorgt. Vorig jaar verzorgden Stephan en Patrick met spav de livestream van het Amateur Musical Awards Gala waar op het moment van uitzenden 40.000 mensen naar keken via YouTube Live.

“Met een goede voorbereiding, een goed plan en een goede check kan er weinig mis gaan tijdens een live-uitzending,” zegt Stephan. Hij is trots is dat hij samen met Patrick en Bas de Nationale Opening in beeld en geluid mocht vastleggen. “Gezien de belangrijke gasten die er waren, is dit evenement een van onze hoogtepunten. Mark Rutte film je niet elke dag.”

Terugkijken naar de Nationale Opening van het mbo-jaar 2020-2021? Dat kan via ons YouTube-kanaal Dit is mbo. Daar vind je de filmpjes die studenten van de opleiding Audiovisuele Techniek van Landstede en Cibap maakten van de opening.
Lekkere shots maken geeft een kick