donderdag 24 september 2020

“De Nationale Opening gaf mij een boost”

Weet je nog 10 september 2020? Toen minister-president Mark Rutte sprak met student Laura Kortekaas en opleidingscoördinator Lotte Tunnissen? En Ashley Kouiss minister Van Engelshoven uitnodigde langs te komen in het leerbedrijf van ROC Mondriaan? Dat gebeurde allemaal tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar 2020-2021. Wie zijn deze personen en waarom mochten juist zij een meet and greet met de minister-president en de minister?

Leestijd: 6 min.


“Ik nodigde minister Van Engelshoven uit om langs te komen bij Invitez, het leerbedrijf van ROC Mondriaan met drie restaurants en een hotel. Omdat door de gevolgen van Covid-19 veel stages wegvallen, kunnen studenten van de International Hotel en Management School de praktijkervaring die ze daar op doen, goed gebruiken.” zegt Ashley Kouiss. Zelf haalde ze voor de zomer haar diploma van deze school. En in maart werd ze Nederlands kampioen Hotelreceptioniste tijdens Skills The Finals. Nu werkt Ashley als hotelreceptioniste bij IBIS Leiden Centre.

Onverwachte dingen
Naast haar baan is Ashley aan het trainen voor de Europese vakwedstrijd Hotelreceptionist van EuroSkills, dat in januari in Graz gaat plaatsvinden. “Hiervoor doe ik veel rollenspellen. Er gebeuren in een hotel altijd onverwachte dingen. Als hotelreceptioniste is geen dag hetzelfde.” Het enthousiasme voor haar vak wil ze overbrengen op studenten én op onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. “Zij heeft helaas nog niks van zich laten horen om langs te komen bij Invitez. Maar tijdens de Nationale Opening gaf ze aan graag op de uitnodiging in te gaan!”

Grote verantwoordelijkheid
Laura Kortekaas won brons tijdens Skills The Finals en is mbo-ambassadeur van Deltion. Ze zit in het derde jaar van de opleiding Vliegtuig Technicus en ging in gesprek met minister Van Engelshoven en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. “Ik neem mijn opleiding heel serieus. Dat ik aan een voertuig werk dat de lucht in kan gaan, vind ik magisch. Tegelijk voel ik ook de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt.”

Laura hoopt dat ze volgend jaar haar stage mag lopen bij de Luchtmacht, waar ze gesolliciteerd heeft. Ze wil zich specialiseren in de techniek van de F-16. “Het lijkt me echt stoer om aan een straaljager te sleutelen omdat die systemen zo complex zijn. Ik denk niet dat ik daar snel op uitgekeken raak.”

De kracht van het mbo
Wie ook niet snel uitgekeken raakt op haar vak, is Lotte Tunnissen: “De minister-president en de onderwijsminister stonden tijdens de opening stil bij de kracht van het mbo. Dat gaf ook mij een boost om te kijken binnen mijn onderwijsteam naar welke mogelijkheden er zijn om het onderwijs in deze tijd aantrekkelijk te blijven houden voor de studenten.” Lotte is opleidingscoördinator van de opleidingen Apothekersassistent en Doktersassistent bij ROC Nijmegen en projectleider inburgering. Haar team van de opleiding Apothekersassistent is vorig jaar uitgeroepen tot Onderwijsteam van het jaar.

Lotte legde de minister-president uit hoe online lesgeven in de praktijk werkt. “Ik hoop dat we met deze Nationale Opening aan Mark Rutte en Van Engelshoven hebben laten zien dat het mbo heel flexibel is. Als je mensen de verantwoordelijkheid geeft zelf oplossingen te bedenken, dan is er veel mogelijk.”

Terugkijken naar de Nationale Opening van het mbo-jaar 2020-2021? Dat kan via ons YouTube-kanaal Dit is mbo. Daar vind je de filmpjes die studenten van de opleiding Audiovisuele Techniek van Landstede en Cibap maakten van de opening.