woensdag 22 juni 2022

Klaar met je middelbare school: van vwo naar mbo

Boris Haas (21) studeerde aan de universiteit, maar voelde zich er niet gelukkig. “Eigenlijk wilde ik koken. Als je kok wil worden, dan begin je op het mbo. Dat is best een grote stap als je vwo hebt gedaan.” Maar Boris zette hem en is helemaal op zijn plek. “Ik wil de beste kok zijn die ik kan worden.”

Leestijd: 2 min.

De liefde voor het koken begon op de middelbare school toen Boris op zijn zeventiende als bijbaantje de keuken inrolde van een restaurant in de buurt. Vanuit de bediening kwam hij terecht in de keuken en genoot van de hectiek en de drukte. “Als ik bezig was, voelde ik me helemaal op mijn plek.”

Verliefd op koken
Ook al zat het koken in zijn hoofd, na het behalen van zijn vwo-diploma ging Boris toch naar de universiteit. “Het mbo voelde als een stapje terug. Ik durfde daardoor niet meteen voor het mbo te kiezen en wilde de uni eerst een kans geven.” Door de coronapandemie en ook omdat het wrong bij Boris, besloot hij na het eerste jaar te stoppen. “Ik was verliefd op het koken en wilde daar helemaal voor gaan. Als ik iets doe, wil ik zo hoog mogelijk mikken, dus besloot ik dat ik de beste kok wil worden die ik kan worden.”

“Het mooie van koken is dat je terug kunt zien wat je gemaakt hebt en dat je ook snel vooruitgang merkt. Ik kan erg genieten van de kleine dingen die aan de basis liggen van het koken zoals het snijden van groenten. Ik haal genot uit het perfect schillen van een appel of het perfect snijden van uien en dat maal honderd keer. Mijn perfectionisme kan ik hierin kwijt. En natuurlijk geeft een mooi gemaakt bord waar mensen van genieten mij voldoening.”

Flexopleiding
Boris meldde zich aan voor de flexopleiding leidinggevende keuken bij ROC van Amsterdam, een opleiding die twee jaar duurt. “Naast koken, leer ik ook hoe ik mensen moet aansturen in de keuken. Ik werk vier dagen in een restaurant en ga één dag in de week naar school. In september begin ik bij sterrenrestaurant MOS in Amsterdam. Ik heb mijn ambitie gevonden en wil zo snel en goed mogelijk leren koken op niveau.”

Tip van Boris voor twijfelaars
“Iedereen in mijn omgeving vindt het heel cool en is trots dat ik heb gekozen waar mijn hart ligt. Dit zou ik iedereen willen zeggen die voor eenzelfde soort keuze sta. Kiezen is moeilijk. Als je niet kiest wat je echt leuk vindt, dan wordt het nog lastiger.”

Op kiesmbo.nl kun je kijken wat de opleiding van Boris inhoudt en vind je nog meer mbo-opleidingen die je kunnen inspireren.


Klaar met je middelbare school: van vwo naar mbo