donderdag 9 juni 2022

Klaar met je middelbare school: kies je havo of mbo?

Kies je met een vmbo-t diploma straks voor havo of voor het mbo? Best een lastige keuze vond Juno Guldie (16). Ze besloot eerst voor havo te gaan, maar koos uiteindelijk voor het mbo. “Daar kan ik groeien als persoon.”

Leestijd: 2 min,.

Juno Guldie (16) is superblij want ze heeft net te horen gekregen dat ze geslaagd is voor vmbo-t. Na de zomervakantie gaat ze naar het Grafisch Lyceum Utrecht om de opleiding Crossmedia te volgen. Daar heeft ze veel zin in. “Ik wilde naar de havo omdat ik geen idee had welke opleiding ik wilde doen. In de vierde begon ik te twijfelen. Ik zag me zelf niet nóg twee jaar op de middelbare. De sfeer en het schoolse daar passen niet meer bij mij denk ik.”

Waarom denk je dat het op het mbo anders is dan op de havo?
“Ik heb het idee dat je op het mbo meer je eigen gang kunt gaan en dat je meer jezelf kunt zijn. Op de middelbare let iedereen op wat je doet en wat je draagt. Op het mbo komen de mensen hopelijk uit deze fase. Ik hoop dat ik op het mbo kan ontdekken wie ik zelf ben. Bij de opleiding Crossmedia leer ik ook dingen die ik als kind leuk vond om te doen, zoals fotograferen.”

Was het lastig om een mbo-opleiding te kiezen?
“Ik stelde mijn keuze steeds uit totdat ik echte stress had. Ondertussen dacht ik ook na over wat ik echt leuk vind. Ik wilde weer doen waar ik als kind blij van werd. En dat is foto’s maken en meer weten over films maken en vormgeving. Ik weet alleen niet waar ik moet beginnen. Daarom heb ik Crossmedia gekozen want dan krijg je fotografie, filmen, en leer je ook vormgeven en webdesign. Van alles wat dus, want ik vind het nog steeds moeilijk om te kiezen. Ik ga straks zien wat deze opleiding mij brengt.” Lachend: “Misschien word ik later cameravrouw.”

Welke tips heb je voor mensen die straks ook twijfelen tussen havo of mbo?
“De open dagen van mbo-scholen zijn nuttig om de vibe van de school te voelen en te zien hoe studenten en docenten met je omgaan. Het is lastig om zo jong al een opleiding te kiezen, dus heb ik gekozen wat nu bij mij past. Mijn tip is om de opleiding te kiezen waar jij je goed bij voelt en die jou energie gaat geven.”

Een opleiding vinden die bij je past, kan best lastig zijn. Op Kiesmbo.nl vind je alle opleidingen in het mbo én handige tools die je helpen bij het kiezen.


Klaar met je middelbare school: kies je havo of mbo?