woensdag 24 augustus 2022

De Louis van Gaal voor Nederlandse deelnemers WorldSkills en EuroSkills

“Je kunt mij zien als de bondscoach van Nederlandse deelnemers aan WorldSkills of EuroSkills,” zegt Kevin Kloosterman. Hij begeleidt Nederlands kampioenen Mechatronica om bij internationale vakwedstrijden de tegenstanders een poepie te laten ruiken. Deze keer waren het zijn eigen studenten Bas van der Mark en Ben van der Marel voor Skills UK, want Kevin is ook docent Mechatronica bij ROC Mondriaan.

Leestijd: 3 min.

Als student mechatronica deed Kevin Kloosterman samen met een studiegenoot in 2009 mee aan Skills Heroes. Ze wonnen de finale en mochten deelnemen aan WorldSkills in Calgary waar ze de dertiende plaats behaalden. “Die ervaring was zo gaaf dat ik ben blijven hangen om nieuwe teams op te leiden voor vakwedstrijden,” vertelt Kevin.

Internationaal expert
Hij mag zich sinds 2014 internationaal expert noemen vanuit WorldSkills Netherlands. Samen met zijn internationale collega’s zit hij in de wedstrijdleiding die de internationale vakwedstrijden organiseert en leidt hij nieuwe experts op. “Je moet wel een beetje gek zijn om dit te doen. Ik denk dat ik tussen de 300 en 400 uur per jaar hieraan besteed naast mijn baan als docent. De jongens en meiden die meedoen aan WorldSkills of EuroSkills maken nog meer uren.”

Boost geven
Zorgen dat zijn team vlieguren kan maken en trainen op snelheid, stress en vaardigheid: dat is in het kort de taak van Kevin als bondscoach van het Nederlandse team. “Ik train regelmatig studenten van andere mbo-scholen dan ROC Mondriaan. Deze keer had ik het geluk dat ik mijn eigen studenten onder mijn hoede had. Ik heb Bas en Ben vaak na de les getraind. De internationale ervaring die ze op konden doen tijdens Skills UK, geeft hen een boost als persoon en als vakman. Op internationaal niveau zijn de vakwedstrijden niet gekoppeld aan het mbo. De Nederlandse deelnemers aan EuroSkills en WorldSkills nemen het op tegen kandidaten die van een hbo of universiteit komen. Ze zijn vaak ook een van de jongste deelnemers.”

Gouden plak
Het enthousiasme van de studenten die hij begeleidt, hun persoonlijke groei en het opdoen van internationale contacten, ervaring en kennis maken dat Kevin zijn taak als internationaal expert graag blijft doen. “Ik leer iedere wedstrijd weer bij door alle nieuwe ontwikkelingen in de mechatronica die ik tegenkom. Die kennis deel ik ook graag met mijn collega’s op school en met de studenten die ik begeleid. Mijn team moet minimaal een medal of excellence halen. Die krijg je als je op WorldSkills meer dan 700 punten haalt. Dat is de afgelopen jaren altijd gelukt. Tijdens EuroSkills 2016 won het Nederlandse team zilver. Het Nederlandse mechatronicateam behoort tot de beste 14 van de wereld. Een gouden plak winnen is mogelijk.”

Benieuwd hoe het met Bas en Ben ging tijdens Skills UK? Lees hier hun blog op WorldSkills Netherlands.


De Louis van Gaal voor Nederlandse deelnemers WorldSkills en EuroSkills