donderdag 8 september 2022

Het mbo doet 't: "Duurzaam bouwen, maar ook aardbevingsbestendig"

Fleur van der Zee is net begonnen aan haar vierde en laatste jaar van de studie Middenkaderfunctionaris Bouw, aan het Groningse Alfa College. In haar toekomstig werk als werkvoorbereider zal ze zeker in gaan zetten voor duurzaamheid. Maar veiligheid blijft altijd voorop staan: “Er gebeuren nog steeds veel nare dingen op de bouw.”

Leestijd: 3 minuten

“Bouwkunde is een brede studie waarin je de vele aspecten van het vak leert kennen. Ik ben zelf heel erg geïnteresseerd in zowel ontwerpen als werkvoorbereiding, maar moest voor dit vierde jaar een keuze maken. Het is werkvoorbereiding geworden, in die richting ga ik dus mijn afstudeerstage doen. Een van de mooie facetten daarvan zijn de gezamenlijke overleggen die plaatsvinden. Over veiligheid maar ook bijvoorbeeld over esthetiek. Daarbij ben je het niet altijd eens, maar zoek je vervolgens naar besluiten waar iedereen zich toch in kan vinden. Dat vind ik mooi.”

Energielabel
“Bij bouwkunde zul je je altijd blijven ontwikkelen. De technieken van twintig jaar geleden worden nu niet meer gebruikt. En over twintig jaar zijn er gegarandeerd weer nieuwe. Duurzaamheid krijgt daar steeds meer een plek in. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hout, wat warmte vasthoudt en goed recyclebaar is. Zelf heb ik een project gedaan waarbij we een woning zodanig gingen verbouwen dat we het energielabel omhoog konden krijgen. Door bijvoorbeeld dubbelglas, andere vormen van isolatie, kunststofkozijnen. Waarbij we ook op de omgeving blijven letten. Als kunststofkozijnen bijvoorbeeld detoneren met de rest van de straat, dan maken we een andere keuze.”

Aardbevingsbestendig
“Wanneer je nu in het eerste jaar begint, staat duurzaamheid al veel duidelijk op de agenda dan toen ik ruim drie jaar aan mijn studie begon. Ook omdat er vraag vanuit de samenleving naar is natuurlijk. Op die manier besteed de studie – ik studeer in Groningen – vanzelfsprekend ook aandacht aan aardbevingsbestendig wonen, omdat dat logischerwijs een zeer belangrijk iets is en zal blijven in deze regio.”

Koud douchen
“Je ziet overal de focus zich op het milieu richten. Ik probeer er in mijn eigen leven eveneens beter op te letten. Korter douchen lukt me al, maar koud is nog wel een uitdaging. En beter op mijn afval letten, wat je trouwens overal ziet gebeuren. We hebben nu op school bijvoorbeeld verschillende prullenbakken staan met verschillende kleuren. Iets voor het milieu doen wordt steeds meer dagelijkse praktijk.”

Fleur van der Zee schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:

 


Het mbo doet 't: "Duurzaam bouwen, maar ook aardbevingsbestendig"