donderdag 8 september 2022

Het mbo doet ‘t: “Groen maakt gezond en gelukkig”

Al sinds 2004 is Lodewijk Hoekstra (45) regelmatig op televisie te zien in programma’s over tuinen. Tevens is hij oprichter van NL Greenlabel, waarmee hij zich inzet voor een groenere en duurzamere wereld. Mbo-opleidingen kunnen daar een belangrijke rol in vervullen. “Bovendien bieden ze een goede kans op een mooie carrière.”

Leestijd: 3 minuten

“Na de havo ben ik bewust de mbo-opleiding Kaderfunctionaris Groenvoorziening gaan doen. Dat heb ik trouwens nog gecombineerd met Begeleider Bos- en Natuurterrein. Deze stap heb ik gezet omdat ik een vak wilde leren én wilde laten zien dat je met werken met je handen ook een goede boterham kunt verdienen. Ik heb het er trouwens erg naar m’n zin gehad, met name omdat het mbo zo praktijkgericht is.”

Regenpijp
“In de volle breedte zie je initiatieven groeien op het gebied van duurzaamheid. Zoals bijvoorbeeld de groene klimaatpleinen in tuincentra. Daar krijgen mensen voorlichting over hoe hun tuin een gezonde leefomgeving kan zijn voor mens en dier. Vanzelfsprekend ben ik erg blij met alle aandacht en alle ontwikkelingen. Daarbij kan elke tuin een ecologische stapsteen zijn naar een duurzamere wereld. Je kunt klein beginnen en toch al impact maken. Bijvoorbeeld door wat tegels uit je tuin te verwijderen of je regenpijp af te zagen. Door dat laatste voorkom je dat je jaarlijks 20 duizend liter water niet benut omdat het zo het riool instroomt.”

Inspireren
“Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid zie je ook dat de groene mbo-opleidingen steeds meer loskomen van hun aloude imago. Het is op geen enkele manier een veredeld soort schoffelen, het is veel meer. Je zorgt onder andere voor meer biodiversiteit, waar het momenteel echt heel slecht mee gaat. En je werkt in een prachtige sector, groen maakt gezond en gelukkig.”

Moestuin
“Geluk staat ook centraal in mijn huidige tv-programma Lodewijks Groene Geluk, wat ik samen met weervrouw Helga van Leur maak. Het is bedoeld om iedereen te inspireren om groener te leven, wonen en consumeren. Zo zijn we in een aflevering bij het Curio College in Breda op bezoek geweest. We hebben daar geholpen om een hele mooie moestuin aan te leggen en om het schoolplein te renoveren, groener te maken. Dat deden we samen met de leerlingen van de Curio internationale schakelklas. Dat zijn extra kwetsbare jonge mensen die nieuw in Nederland zijn. Dat maakte het project nog waardevoller.”

Lodewijk Hoekstra schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:


Het mbo doet ‘t: “Groen maakt gezond en gelukkig”