vrijdag 9 september 2022

Het mbo doet ‘t: ”Een broodtrommel kan ook van tarwestro zijn”

Als kind was Rick Moerdijk (19) uit Waarde (Zeeland) al met infrastructuur bezig. Met veel plezier bouwde hij van alles en speelde hij met auto’s en treinen. Het heeft hem nooit meer losgelaten, getuige zijn huidige mbo-studie Middenkaderfunctionaris Infra GWW (Grond/Weg/Waterbouw), die hij bij Scalda volgt. “Het is mijn missie om de wereld duurzamer te maken.”

Leestijd: 3 minuten

“Via mijn stage leerde ik over klimaatadaptie. Hoe maak je bijvoorbeeld een gebied hittebestendig? En, minstens zo belangrijk, hoe zorgt je ervoor dat water beschikbaar én in je gebied blijft? Ik zit nu in mijn laatste studiejaar. Studeren bevalt me wel, hierna ga ik nog een hbo-studie volgen. Qua werk trekt vooral de kant van de opdrachtgever me, waar je als werkvoorbereider duurzaamheidsdoelen in kunt bouwen in je opdracht voor de aannemer.”

Aandacht
“Momenteel is volledig circulair werken in mijn vakgebied nog niet mogelijk. Er is nog sprake van downgrading en van minderwaardige restproducten. Materialen worden vaak uit het hele land gehaald, wat vanzelfsprekend het milieu belast. Maar de belangstelling voor circulair bouwen groeit, ook onder grote opdrachtgevers. Het lijkt me geweldig om aan deze ontwikkeling mee te helpen. Het moet ook. Net als vele anderen voel ik de urgentie. Daar mag in mijn studie ook meer aandacht voor zijn, vind ik. Zelf heb ik een gastles gegeven aan tweedejaarsstudenten. Dat ging over het klimaatadaptief ontwerpen van een parkeerplaats en daar werd heel positief op gereageerd. Zo maak ik samen met een docent plannen om duurzaamheid een grotere rol in de opleiding te geven.”

Tarwestro
“Bij veel wat ik doe, heeft duurzaamheid een grote rol. Hierbij houd ik het graag dicht bij huis. Zo ben ik bezig om een document samen te stellen over een onderwerp waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben: wat eet je als lunch op school of op je werk, en waarin neem je dat mee? Je kunt dan wat eten betreft onder andere denken aan fairtrade, plantaardig of lokaal kopen. Om dat vervolgens elke dag in een nieuw plastic zakje te stoppen, is natuurlijk milieutechnisch niet verstandig. Beter is een broodtrommel. En dan liever een recyclebare van aluminium, dan een moeilijk af te breken plastic exemplaar. Maar denk ook eens aan een trommel van tarwestro, wat een no-waste grondstof is. En zo kan iedereen op een laagdrempelige manier zijn steentje bijdragen aan meer circulariteit.”

Rick Moerdijk schitterde in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt de video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:




Het mbo doet ‘t: ”Een broodtrommel kan ook van tarwestro zijn”