Kees Dekkers volgde de mbo-opleiding Ontwerpend Meubelmaken aan de vakschool Hout en Meubileringscollege (HMC). Zo’n anderhalf jaar geleden kwam hij, nog als student, op het idee van de No Waste Chair: een doorzichtige stoel waarin je afval kunt tentoonstellen en tegelijkertijd je duurzaamheidsverhaal in kwijt kunt. Koningin Maxima heeft er op Paleis Noordeinde twee staan.
Leestijd: 3 minuten
“Tijdens mijn opleiding aan het HMC in Amsterdam was er eerlijk gezegd nog niet veel aandacht voor duurzaamheid. Met als uitzondering een mooi project waarin ik met medestudenten van materiaal van de Bijlmerbajes - trapleuningen, de gymzaalvloer en tralies - bijzonder meubilair voor ons schoolplein heb gemaakt. Ondertussen zie je wel dat van elke onderneming wordt verwacht dat ze een duurzaam verhaal hebben.”
Máxima
“In het dagelijkse leven viel me op dat we zo omringd worden door afval. Van blikjes tot sigarettenpeuken. Zo kwam ik op het idee een doorzichtige stoel te ontwerpen, de No Waste Chair (www.nowastechair.com), die dat afval daadwerkelijk toont. Tijdens de opening van het mbo-schooljaar 2021-22 mocht ik dat komen vertellen. Koningin Maxima zat in de zaal en ik wilde haar een van mijn twee meegebrachte stoelen cadeau doen. Dat werd erg gewaardeerd, ze heeft de tweede stoel zelfs van me gekocht. Een week later heb ik ze bij paleis Noordeinde mogen afgeven.”
Hermetisch
“Om geschikt te zijn voor een stoel, hoeft afval maar aan weinig voorwaarden te voldoen. Het mag natuurlijk niet te groot zijn, en ‘nat afval’ is zeker geen goed idee. Fruit gaat bijvoorbeeld rotten en condenseren. Daarvan raakt de binnenkant zo beslagen dat je niet meer ziet wat erin zit. Maar verder kan alles, omdat je de stoel hermetisch afsluit. Je ruikt bijvoorbeeld niets.”
Verhaal vertellen
“De koninklijke interesse voor mijn stoel gaf mijn bedrijf een vliegende start. Ik ben er nu fulltime mee bezig. Ondernemingen kunnen aan de hand van een No Waste Chair aan hun bezoekers, partners en klanten hun verhaal vertellen. Over groener willen worden, over duurzaamheid en bewustwording. En ze kunnen laten zien wat ze al doen. Een onderneming die bijvoorbeeld duurzame kleding maakt, kan er de grondstoffen in stoppen die ze daarvoor recyclen. Hoe dan ook, de stoel is altijd een prima startpunt voor een discussie over duurzaamheid en beter omgaan met afval.”
Kees Dekkers schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken: