vrijdag 9 september 2022

Het mbo doet ‘t “Opleiding Junior Consultant Duurzaamheid krijgt zijn verdiende plek”

Een paar maanden geleden ontvingen de eerste studenten van de opleiding Junior Consultant Duurzaamheid hun diploma van het Nova College. Advies geven op het gebied van de energietransitie is de kern van de breed opgezette studie. Erdogan Öztürk is de opleidingsmanager: “Studenten kiezen heel bewust voor deze toekomstbestendige studie. We hebben vrijwel geen uitval.”

Leestijd: 3 minuten

“Als Nova College hebben we de opleiding Junior Consultant Duurzaamheid samen met GreenBiz IJmond opgezet. Een publiek-private samenwerking dus, waarbij we er goed voor hebben gezorgd dat we de behoeften vanuit het bedrijfsleven kennen en praktijk en theorie goed op elkaar aansluiten. Momenteel hebben we zo’n zestig studenten. Onze opleiding is nog niet zo bekend bij studenten en bij hun ouders. Daardoor zie je ook nog wat voorzichtigheid om deze richting te kiezen.”

Klantgesprekken
“We bieden een brede, maar ook verdiepende opleiding. Dat doen we met een vast team van vier docenten en anderen die regelmatig hun steentje bijdragen. In principe is de studie in het leven geroepen om bedrijven en de bedrijfsterreinen in IJmond te helpen met de energietransitie en met duurzamer worden. Bijvoorbeeld door te adviseren om  zonnepanelen/warmtepompen te plaatsen of hun gebouwen te isoleren. Je specialiseert je in de bouwkundige aspecten van gebouwen en woningen, duurzame installaties en milieu- en energietechniek. Je weet dus waar je over praat en je hoeft niet met je handen te werken. Het is echt een middenkaderopleiding: je adviseert en houdt klantgesprekken. Of je ontwikkelt je in de richting van tekenaar, werkvoorbereider of projectleider.”

Trainingen
“De aansluiting met het hbo is prima, maar studenten kunnen met deze opleiding ook heel goed hun maatschappelijke carrière starten. Het is zelfs zo dat we de afspraak met bedrijven hebben om onze studenten niet al ‘weg te kapen’ voordat ze hun diploma op zak hebben.  Vaak geven bedrijven al tijdens de studie speciale eigen trainingen aan onze studenten, zodat ze na hun studie meteen in hun onderneming kunnen meedraaien.”

Nauwelijks uitval
“Van onze studenten krijgen we veel positieve feedback. Ze zijn tevreden over de studie, wat ook blijkt uit het feit dat er nauwelijks uitval is. Andere mbo-scholen in Amsterdam en Groningen zijn ook met deze opleiding gestart. Waarvoor we natuurlijk graag onze kennis met hen hebben gedeeld. Mijn verwachting is dat Junior Consultant Duurzaamheid zijn verdiende plek gaat krijgen.”

Erdogan Öztürk schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:
 


Het mbo doet ‘t  “Opleiding Junior Consultant Duurzaamheid krijgt zijn verdiende plek”