donderdag 27 augustus 2020

“Kappers zijn nodig, want niemand kan zijn eigen haar knippen”

Marianne Hensen wil haar liefde voor het kappersvak graag doorgeven aan jongeren. Ze geeft praktijk- en theorieles knippen en uiterlijke verzorging op het Regio College en is bezig om haar pedagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) te halen.

Leestijd: 2 minuten

Marianne Hensen had jarenlang eigen kapsalons en gaf les op de avondopleiding van de Nederlandse Kappersakademie. Via een tip van een oud-collega kon ze bij het Regio College aan de slag. “Ik had net mijn kapsalon verkocht en ik wilde graag mijn liefde voor het kappersvak doorgeven aan jongeren. Op de Nederlandse Kappersakademie gaf ik les aan kappers die kwamen bijscholen. Ik vind het interessant om jonge mensen die aan het begin van hun loopbaan staan het kappersvak te leren.”


PDG-traject
Om haar vakkennis goed over te kunnen brengen, volgt ze het PDG-traject aan de Hogeschool van Amsterdam. Het PDG-traject is bedoeld voor zij-instromers zoals Marianne, zodat zij zich kunnen kwalificeren voor het beroep van docent in het mbo. “Op het Regio College was alleen een kappersopleiding op niveau 3 en niet op niveau 2. Uit ervaring weet ik dat er in salons veel behoefte is aan kappers die de basis van knippen en verven goed beheersen. Dat is een van de redenen waarom ik een kappersopleiding op niveau 2 heb opgezet. In het PDG-traject heb ik geleerd hoe ik de basis van het kappersvak kan overbrengen op studenten op een manier die bij hen past.”


Veelzijdig beroep
Haar liefde voor het kappersvak geeft ze ook graag door aan vmbo-leerlingen: ze geeft voorlichting op vmbo-scholen over de opleiding. “Kapper is een beroep dat je overal en altijd kunt doen en dat waarde heeft voor mensen. Dat werd weer duidelijk door corona. Niemand kan zijn eigen haar knippen. Daarbij is de kapsalon ook een ontmoetingspek voor mensen om een praatje te maken. Die veelzijdigheid van het beroep wil ik studenten meegeven.”

Dirk Megens, Leraar van het Jaar mbo 2019, interviewde Marianne Hensen voor het YouTube-kanaal Dit is mbo over werken in het mbo. Hij vraagt collega’s waarom zij kozen voor het mbo. Kijk hier naar de andere video's.