donderdag 14 oktober 2021

Jolanda verbouwde haar school

Jolanda van Dijk liep stage op haar eigen school om mee te helpen bij een grote verbouwing. Samen met haar medestudenten Bouwkunde zorgde zij voor een duurzame en circulaire make-over van het Alfa-college, locatie Hoogeveen.

Leestijd: 2 min.

De vierdejaarsstudent Bouwkunde is trots op wat ze gefikst heeft. Van oude kozijnen, die vrij kwamen door de verbouw van de school, bouwde Jolanda een kapsalon voor de kappersopleiding. “Het was een hele klus, want geen enkel kozijn had dezelfde maat terwijl de architect daar wel vanuit was gegaan. Ieder kozijn heb ik geschuurd, gezaagd en vermaakt, zodat het paste.”

Het was een onderdeel van haar stage bij een bouwbedrijf dat de renovatie van haar school leidde. “Kon ik de volgende dag terug naar school om aan het werk te gaan,” lacht Jolanda. “Dat maakte mij niks uit. Een bouwplaats is een bouwplaats. Ik wil in de praktijk bezig kunnen zijn.”

Vliegende keep
Naast het bouwen van de kapsalon, was Jolanda vliegende keep tijdens de verbouwing. “Ik hielp bijvoorbeeld mee met het versterken van de gevel en bij het maken van de balie. Bij deze verbouwing is veel materiaal hergebruikt. De balie die ik maakte, bestaat uit traptreden en golfplaten uit het deel dat gesloopt is. Duurzaam en circulair bouwen en verbouwen zie je steeds meer. Het is milieuvriendelijk en het is daarnaast zonde om goed materiaal weg te gooien.”

Jolanda hoopt dit schooljaar haar opleiding af te ronden. Ze kan niet wachten om aan de slag te gaan bij een bouwbedrijf. In welke functie weet ze nog niet. “Bouwkunde is een brede opleiding. Ik kan werkvoorbereider worden, bouwkundig tekenaar of uitvoerder. Het maakt me niet zoveel uit als ik maar bezig kan zijn op de bouwplaats.”

Vooroordeel
De eerstvolgende uitdaging voor Jolanda is het vinden van een interessante stage. Ook al staat de bouw te springen om personeel, sommige bedrijven vinden het lastig om vrouwen aan te nemen, merkte Jolanda. Zij trekt zich niks aan van het vooroordeel over vrouwen in de bouw. “Na twee weken hebben mijn collega’s niet meer door dat ik een vrouw ben en komen ze los.”

Kijk hier de reportage van RTV Drenthe over de verbouwing van het Alfa-college.


Jolanda verbouwde haar school