vrijdag 8 oktober 2021

Kees’ No Waste Chair laat zien wat afval met je doet

Kees Dekkers bood Koningin Máxima zijn zelf ontworpen No Waste Chair aan tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar op 3 september 2021. Een paar weken later bracht de oud-student van het Hout- en Meubileringscollege twee stoelen naar Paleis Noordeinde. “Koningin Máxima wilde nog een stoel.”

Leestijd: 4 min.

De No Waste Chair is een doorzichtige stoel die gevuld is met afval dat Kees Dekkers (26) zelf verzamelt. Hij haalde onder andere afval op bij een coronatestlocatie, liep met een afvalprikker door het Amsterdamse Vondelpark en raapte rotzooi in het buitengebied van Brummen.

Het zaagsel uit zijn werkplaats inspireerde hem tot het ontwerpen van de No Waste Chair. “Vet zonde dat we honderd procent hout weggooien,” zegt Kees. Dat bracht hem op het idee afval ten toon te stellen in een plastic huls in de vorm van een stoel. Uiteraard gemaakt van 100% gerecycled plastic, “want anders klopt mijn verhaal niet. Ik wil laten zien wat je met afval kunt doen en wat afval met je doet.”

Tijdcapsule
Door zijn onderzoek naar afval is Kees steeds duurzamer en milieubewuster gaan leven. “Afval is een groot onderwerp in deze tijd. Met de No Waste Chair hoop ik het gesprek te starten over hoe we met z’n allen met afval omgaan. Het is ook tijdcapsule want er komen steeds nieuwe afvalstromen bij.”

Of de koning en koningin op zijn stoel zitten als ze aan het werk zijn in hun werkpaleis, weet Kees Dekkers niet. “De No Waste Chair roept iets op bij mensen. Ze gaan niet meteen zitten. Dat is blijkbaar te confronterend. Het is alsof deze stoel mensen een spiegel voorhoudt met de troep die wij allemaal maken. Ik zou het mooi vinden als deze stoel mensen het gevoel geeft dat afval een probleem is van ons allemaal.”

Salon del Mobile
Samen met nog enkele (oud-)studenten van het Hout- en Meubileringscollege mag Kees volgend jaar zijn ontwerp laten zien op werelds grootste designbeurs: de Salone del Mobile in Milaan. “Ik ben bezig om de No Waste Chair verder te ontwikkelen. Voor Milaan wil ik het ontwerp geperfectioneerd hebben.” Het Hout- en Meubileringscollege (HMC) kocht het allereerste ontwerp van de in juni afgestudeerde ondernemend meubelmaker aan. “Dat is bijzonder want dat gebeurt niet vaak.”

Tips van een pro
Kees had een gouden tijd op zijn oude school omdat hij alle ruimte kreeg om met materialen en werkvormen te experimenteren. “Ik heb maakdrang. Van niets iets maken is het mooiste wat er is.” Dat ontdekte hij pas na twee andere opleidingen. Voor mensen die net als Kees op een creatieve manier met hun handen willen werken, heeft hij een aantal tips.
  1. Kies een brede opleiding waar je verschillende technieken, materialen of mogelijkheden kunt uitproberen.
  2. Begin gewoon met iets te maken en probeer of je een (snuffel)stage bij een bedrijf of een bureau kunt lopen zodat je ervaart hoe een ontwerp- en maakproces in elkaar steekt.
  3. Loop een paar keer mee op de opleiding van je keuze. Zo hoor je het echte verhaal van een opleiding.
  4. Als je opleiding een lab of werkruimte heeft, maak daar gebruik van om te experimenteren.

Kijk de video van Kees Dekkers tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar hier terug.


Kees’ No Waste Chair laat zien wat afval met je doet