donderdag 8 juli 2021

Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland, geeft mbo-studenten en -docenten groot compliment

Het studiejaar 2020-2021 is afgelopen. En wat een moeilijk jaar was het. Voor jullie: studenten en docenten, en voor ondernemers die, net als jullie, hard zijn getroffen door de lockdowns. Daarom geef ik graag een compliment aan iedereen die zo hard heeft gewerkt om ondanks alle coronaproblemen dit studiejaar toch tot een goed einde te brengen!

Leestijd: 3 min.


Inmiddels kunnen we – met de nodige beperkingen – weer naar school, naar een festival en naar de kroeg. We zijn absoluut nog niet van corona af, maar we gaan de goede kant op. Dat zien we aan bedrijven die weer opkrabbelen én aan de stagemarkt.


Aan het begin van corona hadden veel studenten moeite met het vinden van een stage- of leerwerkplek.  Daarin zien we gelukkig verandering. Corona, alle beperkende maatregelen en de lockdowns waren funest. Op de top van de crisis konden of durfden bedrijven een stage en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort, vaak niet aan.


Werk verandert in ons land. Door bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen en de vergrijzing, neemt de vraag naar mensen in met name de techniek en zorg toe, terwijl in andere branches juist werk verdwijnt. Wie vijftien jaar geleden een economisch-administratieve opleiding op niveau 2 had gevolgd, vond makkelijk een baan. Dat is nu veel lastiger geworden.

Hier ligt een uitdaging voor zowel bedrijven als het mbo. Als werkgevers zouden we graag zien dat meer studenten kiezen voor beroepen waar ook veel vraag naar is. Dat je je kansen op een leuke baan ook laat meewegen in je studiekeuze. Ik gun alle jongeren dat werkgevers straks op hen staan te wachten.


Ik draag het mbo een warm hart toe. Altijd al. Op het mbo zitten jullie, de vakmensen van de toekomst. Vakmensen die we keihard nodig hebben en die wat mij betreft meer waardering verdienen dan ze soms krijgen. Goed inhoudelijk onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt, is daarom zo belangrijk.


Een krap jaar geleden mocht ik het mbo-jaar openen, samen met de minister-president en Hendrik de Kok, Landelijk Ambassadeur mbo 2019. Nu sluit ik ‘m bij deze af. Ik wens jullie allemaal een mooie zomer toe en vooral een goede en hopelijk weer ‘normale’ start van het nieuwe studiejaar in september.

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland
Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland, geeft mbo-studenten en -docenten groot compliment