donderdag 26 augustus 2021

Hugo en Aart zetten de Nationale Opening in the picture

Hugo Sander, student AV-specialist bij Landstede, is hoofd cameraman. Samen met zijn vader Aart, oud AV-docent en nu in de rol van producent, is hij productieleider bij de Nationale Opening van het mbo-jaar op 3 september. “Ik vind dit event een opsteker voor alle mbo-studenten. Het laat zien dat het mbo de sleutel is van Nederland.”

Leestijd: 3 min.

Vorig jaar stond Hugo Sander oog in oog met minister-president Mark Rutte tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar vanachter de camera. Dit jaar is hij de blikvanger van onder andere koningin Máxima als hoofd cameraman. “Mijn taak is het om alle sprekers goed in beeld te brengen.”

De derdejaarsstudent AV-specialist regelt daarnaast alle opnameapparatuur en de indeling van alle cameraposities die nodig zijn voor de livestream. “Een livestream maken is even hectisch. Er kan van alles mis gaan. Maar als het eenmaal loopt, kan er weinig gebeuren. Dat is het mooie ervan.”

Eén geheel maken
Stress heeft Hugo nog niet als cameraman. De uitdaging zit voor hem in zijn rol als productieleider. “Ik werk met verschillende mensen samen die ook een mening hebben. Daar moet ik één geheel van zien te maken. Sociale vaardigheden en goede communicatie zijn net zo belangrijk of misschien wel belangrijker als een juiste camerapositie en kabels kunnen trekken.”

Dat zegt ook Aart Sander, die nu als producent eindverantwoordelijk is en vorig jaar als docent AV ook de livestream van de Nationale Opening begeleidde. In die rol begeleidde hij ook zijn zoon Hugo waarmee hij nu samen de productie van de livestream verzorgt. “Hugo ging als kind al mee naar mijn werk. Ik ben er trots op dat hij zich verder wil ontwikkelen als AV-specialist en dat we samen deze productie verzorgen.”

Hoe bereidt hij de studenten voor op het maken van een livestream? Het gaat allereerst om het samenstellen van de juiste ploeg mensen, zegt Aart. Die kiest hij zelf uit de studenten die zich inschrijven om mee te werken aan de livestream. “Kwaliteit is belangrijk want we werken voor een echte opdrachtgever. Daarnaast hebben we een opdracht vanuit het onderwijs: studenten de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en ervaring op te doen in hun vak. Die twee moeten in balans zijn.”

Motivatie, leergierigheid en passie voor het vak zijn de criteria waar Aart op let. “Een student die nog niet zo veel kan, maar zich openstelt om te leren van zo’n live-event als de Nationale Opening, heb ik graag in het team.”


De Nationale Opening van het mbo-jaar is op 3 september live te volgen van 11.30u tot 12.30u via YouTube.com/ditismbo. Koningin Máxima zal het nieuwe mbo-jaar openen. Je kunt je hiervoor aanmelden.


Hugo en Aart zetten de Nationale Opening in the picture