maandag 21 maart 2022

#ElkeStemTelt: 'Laat je stem horen via de studentenraad'

Ooit gehoord van JOB MBO ofwel Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs? Quin Blokzijl is tot en met mei voorzitter van deze club bevlogen mbo-studenten die ervoor zorgen dat mbo-studenten gehoord worden. Hij vertelt wat JOB voor jou kan betekenen.

Leestijd: 3 min.

JOB MBO is een landelijke jongerenorganisatie die zich inzet voor de rechten en belangen van alle mbo-studenten in Nederland. Het bestuur bestaat uit vijf mbo-studenten. Zij informeren studenten en studentenraden over hun rechten en vertegenwoordigen alle mbo-studenten richting de media en de politiek.

Stem in het beleid
De meeste bestuursleden van JOB MBO zaten eerst in de studentenraad van hun school. Dat geldt niet voor Quin Blokzijl. “Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat er een studentenraad bestond bij mij op school. Heel veel studenten weten dat niet. Als JOB MBO proberen we alle studenten te horen en studentenraden te ondersteunen. Een studentenraad kan immers veel betekenen voor een school. Zonder studentenraad hebben studenten geen stem in het beleid van hun school en kunnen ze niet meepraten met het college van bestuur om hun wensen en behoeften kenbaar te maken.”

Dat het belangrijk is om je stem te laten horen en dat je als student ook inspraak kunt hebben, weet Quin uit ervaring. Als lid van de mbo-denktank van de gemeente Amsterdam besprak hij samen met andere mbo-studenten en de wethouder onderwerpen die studenten raken zoals schoolkosten en stagediscriminatie. “Via deze denktank ben ik bij JOB MBO gekomen en heb ik mij kandidaat gesteld voor het bestuur.”

Bij de minister
Quin zet zich per week tussen de 20 en 40 uur in voor JOB MBO. Hij heeft met zijn opleiding Media & Redactie bij ROC van Amsterdam geregeld dat hij een bestuursjaar doet en parttime aan de slag kan zijn voor JOB MBO. “Ik liep hier stage en moet nu weer naar school. Dus het is strak plannen voor mij. Maar weet je: ik vind het heel belangrijk dat de stem van mbo-studenten gehoord wordt.”

Het bestuur van JOB MBO hoort via de maandelijkse overleggen met afgevaardigden van alle studentenraden wat er leeft en speelt onder mbo-studenten. Quin: “Corona was bijvoorbeeld een groot item op alle mbo-scholen. Samen met andere studentenvertegenwoordigers als Landelijke Studentenvakbond (LSvB) en onderwijsraden zoals de MBO Raad, wisten we te voorkomen dat het coronatoegangsbewijs is ingevoerd op scholen. Als studentenvertegenwoordiger mogen we ook aanschuiven bij de beleidsmakers en de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. Daar wordt echt naar ons geluisterd. Ik zou zeggen: laat ook je stem horen en sluit je aan bij de studentenraad van jouw school of bij JOB MBO!”

Kijk op de site van JOB MBO voor meer informatie.