woensdag 16 maart 2022

#ElkeStemTelt: “Ik heb geleerd mijn stem op een gepaste manier te laten horen”

Oefenen met debatteren, kennis opdoen over de Gemeenteraadsverkiezingen én met lokale politici in gesprek gaan. Studenten van mbo-opleidingen uit het hele land mogen daarmee aan de slag gaan, dankzij de DebatUnie. Zo ook studenten van mboRijnland, die afgelopen dinsdag tegen elkaar streden voor de titel ‘beste mboRijnland-debatteam 2022’.

Leestijd: 4 minuten

Luisteren is één van de belangrijkste onderdelen van debatteren, vindt Aysha Torres. Het is bovendien iets dat de student Dokterassistent goed beheerst. En dat ziet ook haar docent Merve Kiliç-Ayan, die haar heeft opgegeven voor het verkiezingsdebat. “Ik kan me goed verplaatsen in anderen” vertelt Aysha. “Maar soms vind ik het wel lastig om niet op alles in te gaan. Ik heb snel een mening, maar dat moet je tijdens een debat wel anders verwoorden. Debatteren is niet hetzelfde als een geprek met vrienden.”

Naar de stembus
Dat meer van haar studiegenoten naar de stembus zouden moeten gaan, ziet ook Aysha. “Ik denk dat het komt omdat de meeste zich niet goed laten informeren”, vertelt de 20-jarige. Toch vindt de student het belangrijk om haar stem te laten horen. “Elke stem telt. Tijdens dit debat heb ik geleerd om mijn stem op een gepaste manier te laten horen.”

De jury zag dat Aysha zichzelf goed wist te verwoorden tijdens het verkiezingsdebat. Haar team wint de wedstrijd. Docent Merve is blij “De studenten hebben overal wel wat op te zeggen, dus ik stimuleer ze om hun stem dan ook te gebruiken.”

Stemmen op school
In haar lessen Burgerschap haalt Merve alles uit de kast om die missie te vervullen. “De komende weken gaan de studenten een eigen politieke partij oprichten in de les en ga ik met ze een stemwijzer invullen. Ook komt er een stembureau op school. Zo proberen we de politiek dichtbij de student te brengen.”

Gemeenteraadsverkiezingen
Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen (en daarna) vertellen verschillende mbo’ers op ditismbo.nl hoe zij een bijdrage leveren aan de verkiezingen. Ook in de lessen Burgerschap wordt aandacht besteed aan dit thema. Meer weten? Kijk hier voor meer lesinpsiratie.

De DebatUnie en JOB (Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs) willen de stemopkomst onder mbo-studenten verhogen en hun maatschappelijke en politieke positie versterken. Daarom organiseerden zij van 7 t/m 10 maart in Arnhem, Leiden, Amsterdam en Rotterdam mbo-Verkiezingsdebatten. Mbo-studenten uit deze vier steden debatteerden met elkaar én met lokale politici over lokale verkiezingsthema’s.

#ElkeStemTelt: “Ik heb geleerd mijn stem op een gepaste manier te laten horen”