dinsdag 15 maart 2022

#ElkeStemTelt: Je kunt invloed uitoefenen

Een betere locatie om te debatteren dan in het historische stadshuis van Rotterdam, kunnen de studenten van het programma MBO Debat 010 zich niet wensen. En dat de voormalige spindoctor van Barack Obama de studenten les komt geven, is ook niet mis.

Leestijd: 3 minuten

De sfeer zit er dan ook goed in tijdens de voorbereiding van het verkiezingsdebat. Eén van de studenten die mee doet aan de stoomcursus is Cecilio van Albeda. Een politiek gesprek voeren is de student Luchtvaartdienstverlening niet onbekend. “Af en toe kijk ik naar fragmenten van debatten in de Tweede Kamer”, vertelt hij.

Lastige passagier
Oplossingen bedenken voor ingewikkelde stellingen is hetgeen wat Cecilio het leukste vindt in het debatteren. Het is bovendien een belangrijke skill voor een steward, vertelt hij: “Als ik een lastige passagier tegen zou komen, moet ik mezelf kunnen inleven in diegene. Veel van de dingen die ik geleerd heb tijdens deze cursus, kan ik dan ook toepassen in mijn toekomstig werk. Wat is het probleem? Hoe kan hij of zij zich beter voelen? Die stappen moet ik ook doorlopen in het vliegtuig.”

Als het aan burgerschap-docent Ahmet Dikbas ligt, zou iedereen moeten stemmen tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen. “Stemmen is een groot goed. Het voelt hier misschien als vanzelfsprekend, maar er zijn ook landen waarin mensen ernaar hunkeren om naar de stembus te gaan.”

Seat at the table
Door onderwerpen te bespreken in de les, waar de studenten zelf mee te maken krijgen, probeert Ahmet de politiek een stukje persoonlijker te maken. “Werkgelegenheid, discriminatie, uitsluiting en corona zijn voorbeelden daarvan.”

Dat zijn studenten vroeg in aanraking komen met lokale politiek, is volgens hem van groot belang. “Iedereen krijgt uiteindelijk te maken met zaken als gemeentelijke belastingen of vuilnisheffing. Negen van de tien studenten komen uiteindelijk in Rotterdam te werken. Door hen letterlijk een stoel aan de bestuurlijke tafel te geven, laat je zien dat zij ook invloed kunnen uitoefenen.”

Gemeenteraadsverkiezingen
Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen (en daarna) vertellen verschillende mbo’ers op ditismbo.nl hoe zij een bijdrage leveren aan de verkiezingen. Ook in de lessen Burgerschap wordt aandacht besteed aan dit thema. Meer weten? Kijk hier voor meer lesinpsiratie.


#ElkeStemTelt: Je kunt invloed uitoefenen