woensdag 9 maart 2022

#ElkeStemTelt: Gesprekken met lijsttrekkers alsof je samen in de kroeg zit

Dat zoveel Twentse politici een video zouden insturen met daarin hun speerpunten voor de Gemeenteraadsverkiezingen, hadden Jochem en Anne van de opleiding Sociaal werker nooit gedacht. Meer dan 85 filmpjes kwamen binnen. En dat betekent dat de studenten van ROC van Twente een selectie moesten maken voor hun project #MBOSTEM.

Leestijd: 3 minuten

Sommigen politici trokken de aandacht, anderen wat minder. “Iemand heeft een video ingestuurd met oude oldtimers”, vertelt Jochem. “Ook hebben we een filmpje gekregen van een politicus in een wei met lama’s. Een ander heeft met een drone gefilmd. Stuk voor stuk originele video’s. Maar de kwaliteit telt natuurlijk.”

Kroeggesprek
Op de website van ROC van Twente is de selectie van lijsttrekkers te vinden. Ook kun je podcasts over #MBOSTEM vinden, die Jochem samen met zijn medestudenten opnam. “Het zijn gesprekken met Twentse lijsttrekkers, maar dan heel informeel. Een beetje alsof je in de kroeg met elkaar zit”, vertelt Jochem.

Maar voordat de studenten de podcaststudio in konden duiken, moest er nog het een en ander worden voorbereid. “We begonnen eerst met een brainstorm”, vertelt Anne. “Daarin kon iedereen ideeën opperen en met vragen komen voor de lijsttrekkers. Vervolgens hebben we het programma samengesteld in het draaiboek.”

Betaalbare woningen
Tijdens het project leren de studenten ook samenwerken met studenten van andere opleidingen. Zo schieten studenten van de opleiding Mediaredactie het groepje te hulp. Een leerzaam proces, aldus Anne. “Ik heb geleerd om samen te werken met mensen van allerlei niveaus. Ook weet ik nu beter hoe ik een kritische vraag kan formuleren en weet ik dat het belangrijk is om hulp te vragen. Je kunt niet alles alleen.”

In de podcasts worden thema’s als baangarantie, openbaar vervoer en betaalbare woningen besproken. “Dat zijn onderwerpen die ons aan gaan”, vertelt Jochem. “Als sociaal werker is er best veel werk te vinden, maar het grotendeel van die banen worden door de gemeente verschaft. Dus het is belangrijk dat zij werkgarantie blijven bieden.”

Gemeenteraadsverkiezingen
Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen (en daarna) vertellen verschillende mbo’ers op ditismbo.nl hoe zij een bijdrage leveren aan de verkiezingen. Ook in de lessen Burgerschap wordt aandacht besteed aan dit thema. Meer weten? Kijk hier voor meer lesinpsiratie.


#ElkeStemTelt: Gesprekken met lijsttrekkers alsof je samen in de kroeg zit