vrijdag 6 november 2020

‘Een docent is ook een gastheer’

Van instructeur bij Leerhotel Het Klooster van MBO Amersfoort ontwikkelde Marcel Veringa zich tot docent vaktheorie restaurant. Ruim tien jaar geleden was hij nog bedrijfsleider in de horeca, waardoor hij in zijn lessen kan putten uit een berg praktijkervaring. Met Dirk Megens, Leraar van het Jaar mbo 2019, sprak Marcel over zijn vak.

Leestijd: 3 min.

“Ik leg bijvoorbeeld het idee uit achter de verschillende soorten bestek die in een restaurant gebruikt worden. Daar horen etiquetteregels bij. Omdat ik als praktijkinstructeur studenten begeleidde bij het dekken van tafels en door mijn horeca-ervaring, kan ik heel makkelijk de brug slaan tussen theorie en praktijk. Dat ik ooit dezelfde opleiding gedaan heb als mijn studenten, helpt mij ook als docent. Ik weet nog voor welke docenten ik warm liep als student,” zegt Marcel Veringa (49).

Wijn proeven
Naast vaktheorie restaurant geeft Marcel ook de keuzedelen interne evenementen, Wijn 1 en Wijn 2 en Bier. Hij is vinoloog en wijndocent. In zijn lessen proeven de studenten wijnen, ook de studenten die jonger zijn dan 18 jaar. Deze wijnlessen voldoen aan strenge eisen en zijn afgestemd met de wethouder van de gemeente Amersfoort en de ouders van studenten. “Door corona geef ik het keuzedeel Wijn online en geef ik alleen de theorie. Dat is jammer want wijn is ook beleving.”

Gastheer
Marcel ziet het volgen van onderwijs ook als een beleving voor de studenten. “In de horeca staat de gast altijd centraal. Studenten kunt je ook zien als gasten die recht hebben om een mooie leerzame tijd. Een docent is dan ook een gastheer voor zijn studenten. Ze moeten altijd bij hem terecht kunnen. En hij is verantwoordelijk voor hun beleving. Dat maakt het docentschap tot een verantwoordelijke en vooral een hele fijne baan.”

Dirk Megens, Leraar van het Jaar mbo 2019, interviewde Marcel Veringa voor het YouTube-kanaal Dit is mbo over werken in het mbo. Hij vraagt collega’s waarom zij kozen voor het mbo. Kijk hier naar de andere video's.