dinsdag 3 november 2020

Daniel maakte chocola voor de koninklijke familie van Abu Dhabi en Qatar

De banketbakkers in het leerbedrijf waar Daniel Jongsma werkte om het vak van patissier te leren, werden wel eens gek van hem. Hij bleef maar vragen stellen over ingrediënten, verhoudingen en werkwijzen. Nu behoort Daniel tot de beste patissiers van Nederland en is hij hoofd en partner van onder andere Lutece Chocolat in Koeweit en Riyad. Hendrik de Kok, Landelijk ambassadeur mbo, nam een digitaal kijkje in de keuken van Daniel.

Leestijd: 5 min.

Wat wil je later worden? Banketbakker. Dat schreef Daniel Jongsma (37) in elk vriendenboekje. Jaren later maakt hij voor de bruiloft van de prins van Abu Dhabi een truffel gevuld met kastanje crème, volledig omhuld in bladgoud. “Ik mocht iets maken wat nog nooit vertoond was. Dat was te gek. Mensen blij maken met kunst van chocola of patisserie; daar word ik blij van.”

Chocolatier in Koeweit
Daniel werkt al ruim zes jaar in Koeweit. Hij is daar chef en partner van Lutece Chocolat. “Ik maak bonbons en chocoladewerken. Ik krijg ook bijzondere opdrachten, zoals het maken van bonbons die passen bij de gehele trouwerij. Bruiloften hebben in Koeweit altijd een thema.”

Bbl-opleiding
Na de mavo koos Daniel bewust voor de bbl-opleiding tot zelfstandig banketbakker om zich daarna te specialiseren tot patissier en chocolatier. Hij wilde in de praktijk leren bij de besten in hun vak. Dat deed hij bij Huize van Wely, een bekende patissierzaak in Amsterdam. “De chefs daar werden soms gek van me. Ik bleef maar vragen stellen. In mijn vrije tijd probeerde ik hun tips uit. Langzaam aan mocht ik laten zien wat ik kon.”

Waanzinnig paleis
Dat deed Daniel ook op de wereldkampioenschappen Patisserie in Las Vegas in 2012, waar hij met twee teamleden derde werd. Die bronzen medaille bracht zijn internationale carrière op gang. Hij kwam in contact met mensen van het bekende Franse patissierhuis Fauchon waarvoor hij ging werken in Koeweit. “Zo kwam ik uiteindelijk binnen in dat waanzinnige niet te beschrijven paleis van de koninklijke familie van Abu Dhabi.”

Tips van een pro
Wil je ook top-patissier worden net als Daniel? Dan heeft hij een paar tips voor je.
1. Stel jezelf open voor alles wat het vak je te bieden heeft.
2. Stel vragen, vragen en nog eens vragen totdat je weet hoe het zit.
3. Blijf nieuwsgierig, dat brengt je verder om jezelf te ontwikkelen.
4. Doe mee aan vakwedstrijden om te leren van collega’s en professionals in het vak.
5. Sta open voor kritiek. Zie kritiek niet als iets persoonlijks maar waaraan je kunt werken.

#hendrikovergrenzen: Landelijk Ambassadeur mbo Hendrik de Kok haalt inspirerende verhalen op van mensen met een mbo-achtergrond. Alle verhalen zijn te bekijken op youtube.com