donderdag 11 april 2024

‘Door als team te werken, zie je hoe gedreven iedereen is’

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum was dinsdag 2 april decor van de ambassadeurs-aan-de-slag-bijeenkomst van Ambassadeurs 2024. Na de kick-off meeting in februari en de daaropvolgende periode van online contact gingen de teamleden van Noord, Midden en Zuid keihard aan het werk. Ze maakten tijdens een ‘influence-workshop’ hun eigen mbo-vlog en gebruikten vervolgens de opgedane kennis bij de uitwerking van hun teampitch voor het Dit is mbo Ambassadeursgala op maandag 13 mei.

Leestijd: 6 minuten

Het Mediapark in Hilversum heeft iets magisch. In het ‘centrum van de media’ gaan zo’n beetje alle Nederlandse shows, tv-uitzendingen en actualiteitenrubrieken ‘live’ en wordt bovendien het gros van alle radioprogramma’s de ether in geslingerd. Dat juist hier, dinsdag 2 april, de tweede bijeenkomst van Ambassadeurs 2024 plaatsvindt, is niet toevallig. Want: vandaag gaan de drie mbo-ambassadeurteams als echte influencers aan de slag. Tijdens een mediaworkshop krijgen ze de fijne kneepjes en belangrijkste principes van het vlog-vak bijgebracht, die ze mooi kunnen gebruiken bij de uitwerking van hun eindpitch over ‘hoe belangrijk en onmisbaar mbo’ers zijn in onze samenleving.’

Mbo op de kaart
Het idee van de mediaworkshop, volgens docent Nikki Timmers, is om via een vlog het mbo op de kaart te zetten. “Voordat jullie gaan filmen, brainstormen jullie over het verhaal. Wat is jullie boodschap, voor wie is die bedoeld en hoe trek je de aandacht? Gebruik je fantasie, doe een beroep op elkaars creativiteit en talenten. Vul elkaar aan, werk samen. Jullie moeten het filmpje, dat max zo’n twee minuten mag duren, zelf opnemen en monteren. Veel plezier!”

Flitsend gemonteerd
Binnen no time hebben teams Zuid, Midden en Noord hun verhaal op papier gezet. Rollen worden verdeeld, de scripts nog één keer doorgenomen. En dan is het tijd voor … actie! Beneden in de hal, in het trappenhuis, buiten voor het gebouw; er wordt gevlogd dat het een lieve lust is. En de resultaten? Die mogen er zijn. In de vlog van Team Midden vertellen de ambassadeurs kort welke opleiding ze doen om te laten zien dat je (van bakken tot groen, er is superveel te doen) op het mbo letterlijk alle kanten op kan. Bij Team Zuid is Jay (wat een acteertalent!) in de huid van Freek Vonk gekropen om te zoeken naar al die onmisbare mbo’ers, ‘te herkennen aan hun blauwe hoodie-vacht’. Team Noord gooit het over weer andere boeg en laat in een flitsend gemonteerd filmpje (mét special effects!) zien wat er gebeurt als er geen mbo’ers zouden zijn. Weinig tot niets: de samenleving komt tot stilstand.

Het team centraal
Stilstaan is er vandaag in figuurlijke zin niet bij, want na de lunch gaan de ambassadeurs verder waar ze online waren gebleven: het uitwerken van de teamopdracht, in aanloop naar het Dit is mbo Ambassadeursgala op maandag 13 mei. Wat, naast het feit dat de witte ideeënborden snel zijn gevuld met tientallen ‘geeltjes’, vooral opvalt is de samenwerking aan de drie verschillende teamtafels. “Daarom vind ik het ook zo mooi dat het dit jaar om het team en niet om de individuele ambassadeurs draait”, zegt Jorn Nieuwenhuis van team Midden. De student van de opleiding zelfstandig werkend kok op mboRijnland is naar eigen zeggen ‘wat meer van de achtergrond’, maar komt juist in teamverband helemaal tot zijn recht. En met hem, alle anderen. “Door als team te werken zie je pas hoe gedreven iedereen is om er helemaal voor te gaan. We volgen stuk voor stuk een andere opleiding, zijn als persoon allemaal anders. Maar juist die verschillen maken het team sterk.”

Lekker praktisch bezig
Iris Bartels, student aan de opleiding creatief vakman, niveau 4, richting Textiel op het Sint Lucas in Boxtel, snapt precies wat Jorn bedoelt. “Wat ik zo leuk vind aan Ambassadeurs 2024 is dat iedereen in team Zuid de drive heeft om te ‘doen’. Niemand kan stilzitten, iedereen wil meteen aan het werk. En al zijn we behoorlijk verschillend, we vullen elkaar perfect aan. Veel mensen zagen mij na de havo naar het hbo en misschien de universiteit gaan. Ik heb mijn gevoel gevolgd, ben met mijn handen gaan werken en dagelijks lekker praktisch bezig. Veel jongeren durven zo’n keuze niet te maken, waardoor ze soms mentale problemen krijgen, uitvallen, of stoppen met hun opleiding. Het mbo kan daarin echt een oplossing zijn. Nederland heeft vakmensen nodig, maar ook gelukkige jongeren.”

Blij gevoel
Iemand die ook doet wat ze leuk vindt is Myrthe Cannegieter, student opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg aan ROC Menso Alting en lid van team Noord. “Ik volg toffe vakken, heb leuke klasgenoten, goede docenten en een hele fijne stageplek waar ik me echt in de praktijk kan ontwikkelen. Mbo’ers zijn wat dat betreft ook super helpful. Op allerlei plekken in de maatschappij. Dat merk ik ook aan mijn teamgenoten die stuk voor stuk van aanpakken weten, wat de onderlinge samenwerking een stuk gemakkelijker maakt. Ik verklap niets over hoe we onze opdracht uitwerken, maar reken maar dat we straks tijdens het gala kan knallen. We hebben vandaag als team mooie stappen gezet, elkaar weer beter leren kennen. Ik ga met een blij gevoel terug naar Groningen!”

Bekijk hier de aftermovie!

Aftellen naar het gala
Ben jij benieuwd naar hoe de teams op een creatieve, overtuigende manier laten zien wat mbo’ers betekenen voor onze samenleving? En wil jij weten welk team met hét gouden idee komt? Kijk dan op maandag 13 mei (vanaf 17.30 uur) naar het Dit is mbo Ambassadeursgala via Youtube.com/ Ditismbo.‘Door als team te werken, zie je hoe gedreven iedereen is’