maandag 11 november 2019

De laatste ronde van Mbo’ers Pakken Aan

Mbo-ambassadeurs Romy van der Linden en Jente Kallenkoot voelen zich op hun gemak voor de camera en zijn niet bang om hun zegje te doen. Dat is ook te zien in de laatste video van de YouTube-serie Mbo’ers Pakken Aan: dé challenge die mede bepaalt wie de Landelijke Ambassadeur mbo 2019 wordt. Welke mbo-ambassadeur deze titel gaat dragen, wordt bekend gemaakt tijdens het Ambassadeursgala op 18 november.

Jente Kallenkoot, studente ruimtelijke vormgeving op vakschool Cibap, vindt het leuk om voor publiek te spreken. En Romy van der Linden, studente Paardensport en -houderij op het Wellantcollege, maakt haar eigen vlogs. Handig als je Landelijke Ambassadeur mbo 2019 wilt worden. Maar Romy en Jente hebben concurrentie van 40 collega mbo-ambassadeurs die net als hen een gooi doen naar deze titel. In de YouTube-serie Mbo’ers Pakken Aan is te zien hoe dat ging. 42 mbo-ambassadeurs, verdeeld over team noord, zuid en midden, werkten samen aan een casus over gezonde leefstijl bij de beste leerbedrijven van de provincie Zuid-Holland, Drenthe en Noord-Brabant. Een deskundige jury beoordeelde de inspanningen van de mbo-ambassadeurs op onder andere leiderschap, creativiteit en samenwerken.

Basis voor de toekomst
Eén aspect viel zowel de jury als de praktijkbegeleiders van de leerbedrijven op: mbo-studenten zijn van alle markten thuis. “De studenten vulden elkaar onderling goed aan tijdens het werken aan de casus, ook al volgen ze verschillende opleidingen,” zegt Ed de Way. Hij is winkelmanager en praktijkbegeleider bij de Praxis in Zoetermeer, beste leerbedrijf van de provincie Zuid-Holland en van de sector handel én locatie voor de challenge van team midden. Ed heeft graag mbo-studenten als stagiaires. “Mbo-studenten zie ik als de basis voor de toekomst van ons bedrijf.” Tijdens Mbo’ers Pakken Aan was Ed blij verrast met de oplossingen waarmee mbo-ambassadeurs kwamen om gezonde leefstijl te promoten voor de medewerkers van de Praxis. “Het maken van een app om medewerkers te inspireren om te bewegen en gezond te eten vond ik een origineel idee.”


Profijt
Over ideeën gesproken: wat willen Jente en Romy uitdragen als zij de Landelijke Ambassadeur mbo 2019 mbo worden? “Ik wil laten zien dat je in het mbo je dromen moet volgen en die kunt waarmaken,” zegt Romy. Zij switchte van opleiding om haar droom om in de paardensport te werken te realiseren. Jente wil laten zien dat je in het mbo kunt groeien als persoon. “In het mbo leg je een goede basis voor je leven later waar je altijd profijt van hebt. Je kunt doorstromen naar het hbo of aan de slag gaan in de maatschappij. Je ontwikkelt jezelf.”

Ambassadeursgala
Alle mbo-ambassadeurs betreden op 18 november het podium tijdens het Ambassadeursgala. De drie beste deelnemers van de challenge Mbo’ers Pakken Aan krijgen dan 1 minuut de tijd om voor een jury te pitchen. Jente is al bijna klaar met haar pitch. “Als je iets wilt moet je ervoor gaan.” Via de livestream die 18 november om 17.30 uur online gaat, kun je het Ambassadeursgala meebeleven. Van elk team wordt dan de winnaar bekend gemaakt die 1 minuut mag pitchen voor de jury. Welke mbo-ambassadeur de felbegeerde titel van Desiree Hernandez mag overnemen, wordt kort daarna bekend gemaakt. Spannend!


De laatste ronde van Mbo’ers Pakken Aan