dinsdag 12 november 2019

Minister kijkt met timmermansoog naar vakwerk voor de toekomst

Hoe leren studenten die een bbl-opleiding volgen in de praktijk? Dat was de vraag waarmee minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, op 11 november op werkbezoek ging bij leerbedrijf Burgy Bouwbedrijf. Zij bezocht het kantoor in Leiden en een bouwplaats in Den Haag waar mbo-studenten en praktijkopleiders haar lieten zien hoe het leren in de praktijk bij Burgy vorm krijgt.

De deurlijsten die Auke Cuperus net gefreesd heeft voor een monumentaal pand in Utrecht, liggen op een rolwagen. Klaar om naar zijn collega te gaan voor verdere behandeling. Auke (22) volgt de opleiding tot timmerman bbl, niveau 3. Hij combineert zijn werk als restauratietimmerman bij leerbedrijf Burgy Bouwbedrijf met één dag per week school. “Hout is het mooiste materiaal dat er is”, zegt hij tegen de minister.

Ontdekkingstocht
De restauratietimmerman in spe heeft de opleiding tot meubelmaker afgerond, maar is nog niet “uitgeleerd”. “Hout is echt mijn ding en daarin wil verder. Ik vind meubels maken interessant, maar ik wil mij verder ontwikkelen.” Door de opleiding tot restauratietimmerman is Auke straks breed inzetbaar en dat wil hij graag. “Meubels maken is iets nieuws maken en ontdekken hoe het hout zich verhoudt tot de vorm. Ik vind restaureren zo mooi omdat ik het hout in oude gebouwen weer nieuw kan maken.” De minister knikt en strijkt met haar hand over de deurlijsten. “Echt vakwerk”, zegt ze tegen Auke voordat ze in gesprek gaat met praktijkopleider Gidion. Hij werkt al meer dan dertig jaar bij Burgy Bouw. Zijn liefde voor het restaureren brengt hij graag over op zijn jonge collega’s die hij onder zijn hoede heeft. “Zij leveren het vakwerk voor de toekomst.”

Speciaal werk
Auke vindt het mooi dat de minister een bezoek brengt aan de werkplaats. “Ze is even onder gewone mensen en hoort wat er speelt in plaats van dat ze in de Tweede Kamer een oordeel velt. Nu krijgt ze informatie over wat bij Burgy en in de restauratiewereld gebeurt. Ik hoop dat ze ook voelt hoe hard mensen nodig zijn in de bouw. En hoe speciaal het is om gebouwen te restaureren.”


Toch een diploma
Dat ziet de minister met eigen ogen in Den Haag op de Lange Voorhout waar Burgy Bouwbedrijf verantwoordelijk is voor de restauratie van een monumentaal pand. Howard, die de bbl-opleiding tot timmerman niveau 2 volgt, heeft net de plinten bevestigd. Niels, timmerman en Sabine, die dezelfde opleiding als Howard volgt, zijn bezig met het aanbrengen van plafondlijsten. Het scheelde een duimstok of Niels was geen gediplomeerd timmerman geweest. De 21-jarige vakman deed drie jaar over niveau 2 en wilde net voor zijn examen stoppen met de opleiding. “Ik voelde me te oud tussen mijn medestudenten van de dagopleiding en was daardoor niet meer gemotiveerd.” Zijn collega’s stimuleerden hem om toch zijn diploma te halen. Niels ging naar de avondopleiding en haalde na een half jaar zijn papieren voor niveau 2. Binnen een jaar had hij ook het diploma voor niveau 3 binnen.

Geschiedenis heel maken
Howard (36) en Sabine (22) zijn per toeval in de bouw terecht gekomen. Sabine wilde na een zorgopleiding graag met haar handen werken en is de enige vrouw in haar klas. “Ik vind het niet erg, want ik doe wat ik graag wil: oude huizen opknappen en mooi maken”. Howard is vorig jaar met zijn opleiding begonnen en heeft van alles en nog wat gedaan. Hij werkte in de nieuwbouw, maar miste de uitdaging en afwisseling in het werk. “Bij een restauratie moet je over ieder detail en bij alles wat je doet nadenken of het klopt. Moet je nagaan: we werken met gereedschap dat ooit bedacht is in de middeleeuwen en dat je niet kunt vervangen door machines. Daar geniet ik van. We maken geschiedenis weer heel.”